В бюджета на НЗОК има 400 млн. лв. повече за здравноосигурителни плащания. Това заяви в кулоарите на парламента след приемането на бюджета на НЗОК Даниела Дариткова от ГЕРБ.

По думите й това дава възможност преговорите с БЛС да започнат по темата цени, обеми на клинични пътеки, цени на дейностите в извънболничната медицина.

Дариткова отбеляза, че този увеличен бюджет дава възможност реформата да се осъществи на ниво експертиза от гледна точка на съсловните организации.

Ананиев не се отказва от реформите и при нереформаторски бюджет

Ананиев не се отказва от реформите и при нереформаторски бюджет

Старият модел на финансиране остава и през 2020 г.

Промяната от първоначално внесения бюджет е в това, че са привидили 6 млн. лв. повече за плащане на извънболнична медицинска помощ, 3 млн.лв. повече за специализирана за извънболнична медицинска помощ и толкова още за изследвания в извънболничната медицинска помощ, разясни Дариткова.

Тя изтъкна още, че реформата в здравеопазването трябва да бъде не революционна, а поетапна.

Дариткова е на мнение, че за следващата година има една гарантирана устойчивост на системата на здравноосигурителните плащания.

Депутатите се заеха отново с бюджета на НЗОК

Депутатите се заеха отново с бюджета на НЗОК

Обединените патриоти подкрепят бюджета на Касата

Във връзка с намаляването на средствата за лечение на българите в чужбина, Дариткова поясни, че МЗ и НЗОК са провели преговори с чуждите каси. Голяма част от средствата, които са били дължими, вече са били изплатени през тази година.

За следващата година тези средства са в рамките на очакваните параметри за такъв разход, посочи Дариткова.

Като председател на комисията по здравеопазване тя очаква и предложения от ръководството на НЗОК за оптимизиране на механизмите, по които осигурени български граждани попадат за лечение в чужди заведения. Там има какво да се желае, заяви тя.

Възрастова сегрегация видя БСП в параграф от бюджета на НЗОК

Възрастова сегрегация видя БСП в параграф от бюджета на НЗОК

Според Дариткова така се продължава лечението там, където е започнало

За нас е много важно да нямаме ексцесивен ръст на разходите за лекарства, да имаме предвидимост на тези разходи и от друга страна да имаме възможност достъпът на българските граждани до лекарства да бъде гарантиран през годината, подчерта Дариткова.