И днешното парламентарно заседание, което продължава дебатите и гласуването на Бюджет 2020, започна на висок тон.

Председателят на парламента Цвета Караянчева наказа герберът Спас Гърневски с порицание заради вчерашното си поведение. Тази сутрин той взе думата .

Вчера бе един ненормален пленарен ден, изтъкна той. Целият ден всички били свидетели на провокации и обиди. Повече не трябвало да се случват подобни неща, по думите му. Трибуната била обсадена, което провокирало и него.

Съжалявам, сподели Гърневски.

Социалистът Георги Гьоков излезе и поиска извинение. Съпартиецът му Иван Ченчев определи поведението на Гърневски като непристойно. Снощи герберът скандираше "червени боклуци".

Затова левите искат отстраняването на депутата за едно заседание. Това е справедливо, той си го е заслужил, заяви червеният депутат Ченчев.

Малко по-късно Георги Свиленски излезе и отново поиска изгонването на Спас Гърневски от заседанието. Самият депутат поиска да го накажат, ако е нарушил правилата.

На председателски съвет нямало консенсус какво да е наказанието на гербера. Даниела Дариткова поиска да се възстанови парламентаризма. Не трябвало да се налага с диктатура на парламентарния шеф какво наказание да наложи. Дариткова предложи втори съвет.

Грешка е това, което правим, смята атакистът Павел Шопов. Сигурно има сини боклуци, има и червени боклуци, заяви той. По мнението му колониалните господари искали да се мразим. Това не е парламентарна зрялост, изтъкна депутатът от "Атака". До кога ще продължи тази детска болест на българския парламентаризъм, недоумява Шопов.

Все пак Цвета Караянчева събра в кабинета си лидерите на парламентарните групи.

И на втория председателски съвет не бе постигнато съгласие за наказанието на Гърневски. То остава такова, каквото е.

На съвета са се разбрали в парламентарна зала да липсва езика на омразата. Цвета Караянчева обеща да санкционира всеки, позволил си обиди.

Левите не приемат извинението на Спас Гърневски. Кристиан Вигенин иска герберът да напусне комисията по парламентарна етика.