С мнозинство от 137 гласа парламентът одобри президентското вето върху превозването на деца през тъмната част на денонощието, предаде БНР.

По-рано днес транспортната комисия на Народното събрание единодушно подкрепи президентското вето върху текстовете от Закона за автомобилните превози, даващи възможност деца и ученици да бъдат превозвани нощем под формата на трансфер от летище, съобщи БНР.

Отново се въвежда задължението автобусите да бъдат категоризирани при превозване на деца, както в чужбина, така и във вътрешността на страната.

Припомняме, държавният глава Георги Първанов наложи вето върху спорните текстове след остри протести от страна на ДСБ и ОДС.
Парламентарната група на ДСБ изпрати открито писмо до президента, с което го призова да отмени приетите от парламентарното мнозинство промени в Закона за автомобилните превози, които „създават реална опасност за сигурността, живота и здравето на българските деца и ученици при извършване на организирани туристически пътувания".

Преди гласуването на текстовете от Закона за автомобилните превози депутатите  приеха първо четене промени в Закона за здравето, съгласно които от следващата година ще бъдат върнати училищните лекари, коиго ще се назначават от кметовете на общините.

Те ще контролират информацията от личните лекари, медицинските специалисти и зъболекарите за заболяванията на децата.

Припомняме, в момента около 30 на сто от учениците са с хронични заболявания, като най-честите диагнози са алергия, затлъстяване, високо кръвно налягане. Наблюдава се дори остеопороза, която доскоро се приемаше за заболяване на възрастните.  

С промените в закона се гарантира финансирането на здравните кабинети в детските градини, училищата и домовете за деца.

Отхвърлен беше проектът на ДСБ, предвиждащ контролът върху храните да се осъществява в единна агенция.

Парламентът окончателно одобри увеличението на пенсиите с 10 на сто и намаляването на осигурителните вноски с три процентни пункта.
Отхвърлено беше предложението на ДСБ пенсиите да се увеличат с 40 лева за всеки пенсионер.   

Пленарното заседание продължава с парламентарен контрол.