Депутатите приеха на първо четене предложения от МС ГПК. Предлагат се разпоредби, които да ускорят предаването и връчването на съдебни и извънсъдебни документи между държавите членки по граждански и търговски дела.

Определени са компетентните органи по изпращане и получаване на съдебни и извънсъдебни документи, като при връчване в чужбина на извънсъдебни документи, наред с районния съд, предаващ орган може да бъде и съдебният изпълнител, а когато националният орган получи документ за връчване, органът прави служебна проверка за адреса на получателя при неуспешно връчване.

Със законопроекта се установяват единни правила за компетентност при развод, законна раздяла, обявяване на брака за недействителен, както и при спорове относно родителската отговорност с международен елемент. В допълнение на правилата, уредени с Хагската конвенция, се въвеждат нови процедури при връщане на дете при международно отвличане.

Регламентират се процедури за издаването, поправянето и отменянето на документи, удостоверяващи решения по брачни въпроси, по въпроси, за родителска отговорност, за връщане на дете и за допускане на временни и охранителни мерки, като се предвижда регистрите за гражданското състояние да се актуализират въз основа на влязло в сила решение, автентичен акт или споразумение от друга държава - членка на Европейския съюз.

С проекта на закон се въвеждат правила за пряко изпълнение в България на съдебни решения, автентичен акт или споразумение от друга държава - членка на Европейския съюз, без да е необходимо издаване на изпълнителен лист, като се уреждат процедури за спиране и отказ за изпълнение, когато е налице сериозен риск с дълготраен характер за детето. Законопроектът съдържа промени в Кодекса на международното частно право, с които се прецизира служебната проверка от съда при произнасяне за наличието или липсата на международна компетентност и изменения в Закона за закрила на детето, с които се доразвива съдебното производство пред компетентния български съд, сезиран с молба за връщане на дете или за упражняване на правото на лични отношения по Хагската конвенция за гражданските аспекти на международното отвличане на деца.

С измененията в Закона за закрила на детето се прецизират разпоредбите относно вземането на временни мерки по брачни въпроси и въпроси, свързани с родителската отговорност, и относно международното отвличане на деца, урежда се процедурата за настаняване на дете в България по искане от съд или компетентен орган на друга държава членка, както и настаняване на дете в друга държава членка.

Със законопроекта се определя ролята на министъра на правосъдието като орган за закрила на детето при международноправното сътрудничество.

Назрял ли е моментът за споделено родителство?

Назрял ли е моментът за споделено родителство?

Социалното министерство пък има амбиция да помага на хората в развод да се възстановят от раздялата