Споделеното родителство в момента е възможно само при споразумение между родителите. Това стана ясно по време на дискусия по темата в Народното събрание, организирана от парламентарната група на ПП/ДБ след драстичния случай при който две жени, майка и дъщеря, убиха мъж - Пейо Пеев, който е съпруг и баща на две деца. Но едновременно с това се появи и втори мъж, който претендира да е бащата на второто дете, родено в брака.

Според народният представител от ПП/ДБ Елисавета Белобрадова проблемът засяга семейните отношения и затова е важно да намери място и в родното законодателство.

Екатерина Захариева от ГЕРБ изтъкна, че по споделеното родителство се работи от 2016 г., но може би тогава не е бил назрял моментът. Прекратяване на брака не означава прекратяване на родителство, смята Захариева, затова и всички трябва да действат в интерес на децата. Днес, 2024 г., вече е назрял моментът да се защитят децата, според Захариева.

Бившият правоссъден министър Надежда Йорданова също се обяви за съдебни решения в интерес на децата. Има готови текстове, но те подлежат на промяна. Не искаме да отлагаме този въпрос, подчерта тя.

Социалният министър Иванка Шалапатова защити личния интерес на детето. МТСП планира социални мерки за психосоциална подкрепа за родителите и децата. За нас и двамата родители имат равни права и възможности, подчерта Шалапатова.

Два протеста в София искат равенство на майки и бащи при отглеждането на децата

Два протеста в София искат равенство на майки и бащи при отглеждането на децата

След убийството на Пейо Пеев

Оказва се, че трябва да се подобри социалната услуга. Съдът да бъде медиатор между развеждащите се, когато отчуждението и конфликтите са непреодолими, гласят текстовете. От травмата на развода, трябва да бъдат възстановени и родителите и да им се помогне да продължат напред, според министър Шалапатова. Заради травмата на раздялата се губи човешки капитал, по думите й. А ДАЗД трябва да се превърне в Агенция за закрила правата на детето.

Министерството на правосъдието подкрепя идеята за споделеното родителство. За МВР това е нов цивилизован метод и така и двамата родители ще могат да се грижат за децата. То обаче може да се отнесе в много малко случаи. Според съдиите явно е назрял моментът за съвместно родителство.

НПО-та искат неспазването на съвместното родителство да залегне и в Наказателния кодекс. Друго притеснение е за редицата тълкувания на съвместното упражняване на правата. Но са категорични, че трябва да се сложи край на неделния татко и неделната майка. Освен това е нужен добър механизъм за изпълнение на съдебните решения. Все повече майки искат съвместно родителство.

Гален Тодоров сподели личен опит. Дете, което не вижда родителите си, често има лош резултат в училище, агресира, мисли за самоубийство, губи полова идентичност, по думите му. Съдебните състави бавят делата, като едно дело може да трае и 7 години. Вашата отговорност е към детето, а не към родителите, обърна се той към депутатите. Според Гален Тодоров много често социалните услуги са неадекватни. Приссъващи на дискусията поискаха пък социалните услуги да не се намесват там, където родителите са се разбрали.