Депутатите се занимават с други неща, не обсъждат резултатите от референдума, който бе за мажоритарния вот и субсидиите. Това стана ясно от думите на омбудсмана Мая Манолова пред bTV.

"Това, което трябва да се случи по закон, е в двумесечен срок след референдума за изборните правила, Народното събрание да обсъди резултатите от допитването. Виждаме обаче, че се занимават с какво ли не, но не и този въпрос", каза Манолова.

"Единият от въпросите е свързан с партийната субсидия, а всички парламентарни групи се разсейват. Всички субсидии са 32 млн. лева плюс 6 млн. лв. представителни разходи, част от които отново отиват към партиите и парламентарните групи", каза Манолова. По думите й на референдума хората ясно са заявили, че не желаят тези пари да отиват за партийна дейност.

Според Манолова районирането на страната в отделни едномандатни избирателни райони е по-скоро част от "технически подробности", но тя е внесла законопроект с избирателни райони и за българите в чужбина.

Манолова призова окончателното разпределяне на избирателните райони да се направи възможно най-публично в парламента, а по свързаните с референдума законопроекти да се направи поименно гласуване.