Бюджетната комисия прие и одобри окончателния вариант на проекта за Бюджет за 2009 година, придържайки се стриктно към предложенията на вносителя.
По този начин бюджетът във формата, одобрен от Комисията, не се различава драстично от изготвения от Министерски съвет.

Парламентарната бюджетна комисия отхвърли предложение на над една четвърт от народните представители за увеличение бюджета за образование, наука и здравеопазване със 200 милиона лева.

Въпреки аргументите на вносителя на предложението, народния представител Лъчезар Тошев, че тези средства ще допринесат за „същественото развитие на България" и „че научният потенциал трябва да бъде съхранен", едва четирима представители на комисията гласуваха „за" това предложение.

Предложението на Тошев предвиждаше да се отпуснат допълнително по 100 милиона лева за Здравната каса и за Министерство на образованието и науката.

Бюджетната комисия отхвърли и другото предложение на народния представител Лъчезар Тошев за увеличение на минималните основни заплата на работещите в научната и академичната сфера.

Ако комисията беше приела идеята му през следващата година професорите и старши научните сътрудници, първа степен, можеха да получават заплата в размер на 200% от средната работна заплата за страната, а за докторантите - 120% от нея.

Предложението на Лъчезар Тошев предвиждаше и да бъдат променени заплатите на научен сътрудник (трета степен), асистент, втора степен (старши асистент), и научен сътрудник (главен асистент), като те да достигнат съответно размера на средната работна заплата увеличена с 35%, 45% и 55%.

Така и двете предложения и на Лъчезар Тошев не бяха подкрепени от работните групи, сформирани към комисията, което доведе до тяхното окончателно отхвърляне.

Под предложенията, внесени от Тошев, се бяха подписали общо 66 народни представители от всички парламентарно представени политически сили.

Бюджетната комисия на днешното си заседание отхвърли и предложението на НДСВ и в частност на народния депутат Христина Христова, което предвиждаше месечните помощи за отглеждане на близнаци да се отпускат до навършване на две годишна възраст.

Христина Христова предлагаше семействата, на които детето или децата не могат да бъдат записани в общинска детска градина да имат право на помощ от 100 лева месечно за всяко дете на възраст от 3 до 6 години.

Бюджетната комисия прие предложението на Рамадан Аталай за отпускането на 10 милиона лева от бюджета за следващата година за саниране на много жилищни панелни сгради.
Парите ще бъдат отпуснати след приключване на първото 6-месечие на годината в случай че към 30 юни са изпълнени поставените фискални цели.

Към окончателни вариант на Бюджет 2009 комисията одобри и предложението разплащателната агенция към ДФ „Земеделие" да извършва през 2009 година национални доплащания към директните плащания на земеделските производители след 30 октомври 2009 г.

Това ще се случи само при условие, че очаквания годишен размер на положителното бюджетно салдо превишава 3 на сто от прогнозата за годишния БВП.

За финансиране на доплащанията Министерски съвет ще получи възможността да отпуска допълнителни бюджетни кредити в размер до 167 милиона лева.
Комисията одобри и отпускането на 10 милион лева по програма „Ин витро" допълнителни средства.