Депутатите в спор за замразяване на заплатите си. Десислава Атанасова от ГЕРБ представи мотивите, като поясни, че това е необходима марка по време на пандемия. Народното събрание е длъжно да предприеме тази мярка, по думите й. Хиляди са вече без работа или в принудителен отпуск, подчерта тя.

От ГЕРБ предлагат заплатите да се запазят към нивото от декември 2019 година. И левите имат предложение, но искат депутатските заплати да се намалят към края на предишния мандат. Крум Зарков иска замразяването да е трайна мярка, а не да важи само за времето на извънредното положение, каквато е идеята на герберите

Караянчева за замразяването на заплатите: Може да не е полезно, но е редно

Караянчева за замразяването на заплатите: Може да не е полезно, но е редно

Тя се извинява за грешната си преценка за популизма във въпроса

Народните избраници от "Воля" предлагат депутатите да получават една минимална работна заплата за времето на извънредното положение. Хиляди българи живеят на ръба на мизерията, заяви Пламен Христов.

Юлиан Ангелов от ВМРО заяви, че хората се дразнят, че се вдигат депутатските заплати. Воеводите припомниха, че още преди две години са внесли предложение депутатските заплати да се индексират веднъж годишно през юли с индекса, по който се преизчисляват пенсиите на възрастните хора.

Ангелов иска замразяване на заплатите на кметовете, на членовете на Министерския съвет. За извънредното положение патриотите искат депутатите и властта да получава 50% от брутното си възнаграждение. Предлага се решение на парче, според Ангелов, и се предлагат решения, колкото само да не ги плюят хората. 

ВМРО предлага 50% по-ниски извънредни депутатски заплати

ВМРО предлага 50% по-ниски извънредни депутатски заплати

"Сега как Ви звучи, колеги", пита във фейсбук профила си Юлиан Ангелов

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки призова ВМРО, ако са искрени, да подкрепят неговото предложение.

ДПС ще подкрепи предложението на ГЕРБ, стана ясно от думите на Йордан Цонев. Партията нямало да подкрепя популистки предложения. Нашите работни заплати нарастват съобразно темпа на нарастване на средната работна заплата, припомни депутатът. А заплатите нараствали спрямо темпа на развитие на икономиката. ДПС предлага спестените средства от неувеличаването на депутатските заплати да бъдат преведени по сметката на Министерство на здравеопазването за борба с коронавируса.

В хода на дискусията Крум Зарков от БСП посочи, че предложението на левите не било популистко, нито пък продиктувано от днешното раздразнение на хората от ръста на депутатските заплати. Цонев обаче не се даде и отново обвини червените, че предложението им било популистко. Трябва да имаме уважение към собствения си труд, изтъкна народният представител от ДПС.

Лидерът на левите Корнелия Нинова също взе думата. Дебатът и днес буди разочарование, заяви тя. Не било справедливо и морално депутатските заплати да се увеличават на всеки три месеца автоматично, по думите й. Тя отново припомни, че два милиона българи живеят под прага на бедността. Въпросът не е конюнктурен, а принципен, категорична бе Нинова. Според нея герберите искали след кризата да върнат статуквото в заплащането на депутатите.

Лъчезар Иванов попита как Нинова на 28 години е извадила 60 000 долара и е лишила много хора от възможност да участват в приватизацията. Той захапа левите, че получавали заплата за никакъв труд, когато за известно време преди евровота напуснаха Народното събрание.  

Марешки се чуди колко струват като мъже депутатите в острова на изобилието

Марешки се чуди колко струват като мъже депутатите в острова на изобилието

Няма място за лични амбиции

Веселин Марешки обвини социалистите в лицемерие. Лидерът на социалистите видя принизяване на парламентаризма с елементарщина.

Нинова припомни на Лъчезар Иванов как взел телефон "Верту". Припомняме преди години депутати се хванаха на шега на журналисти за подаръци за депутатите от скъпите телефони "Верту". Един от хваналите се на шегата бе именно герберът Лъчезар Иванов. Той попита червения водач в колко борда на директорите на дружества е участвала и какви заплати е получавала.

Борис Ячев от НФСБ предложи за периода на извънредното положение депутатите да не получават заплата. Не е толкова страшно, изтъкна той и заяви, че хората на Валери Симеонов през март са дарили цялата си заплата за борба с коронавируса.

Има ли край популизмът, попита депутатът от ОП Александър Сабанов. На него му оставало само да предложи депутатите да дават по 1000 лева, за да ходят на работа. Тук се надцакваме с топла бира, ядоса се той. По мнението му всички знаели, че 90% от предложенията нямало да минат. Това надцакване не ни помага с нищо, призна и социалистът Кристиян Вигенин.

Александър Иванов от ГЕРБ каза, че повече пари на държавата щели да се спестят от един лев субсидия вместо от замразяване или намаляване на депутатските заплати. Колеги, по-смирено, настоя той.

Станислав Станилов от "Атака" обясни, че дебатът днес бил срамен.