Депутатите от Комисията по регионална политика и благоустройство в Народното събрание отложиха приемането на законопроекта за Държавната агенция по вписванията за следващата седмица. Със законопроекта се има за цел да се създаде мегаагенция по вписванията.

Причината е, че заинтересованите експерти, геодезисти и картографи, които присъстваха на заседанието на парламентарната комисия не стигнаха до единодушно решение, че Агенцията по геодезия, картография и кадастър трябва да мине под шапката на новата мегаагенция по вписванията.

Законопроектът, с който се създава тази нова мегаструктура в изпълнителната власт, е внесен от народни представители от ПП, БСП, ИТН и "Демократична България". От "Продължаваме промяната" вносители, освен Милен Матеев, са и Стою Стоев, и Петър Куленски. От ИТН го е подписал Андрей Михайлов, от БСП - Филип Попов, а от ДБ - Атанас Славов.

Заместник-ректорът на Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) проф. д-р инж. Славейко Господинов заяви, че управлението на един такъв процес по създаване на мегаагенция по вписванията не е проста задача, а изисква опит, информация и познания. Геодезическото образование било прието като регулирана професия. Затова проф. Господинов се присъединява към мнението на колегите си, че трябва да се обмисли много добре предложението дали новата мегаагенция ще събере в едно Агенцията по вписванията и Агенцията по геодезия, картография и кадастър.

Какво ви дава силата за нещо работещо, където няма проблем, да направите проблем, запита депутатът от ДПС Цветан Енчев управляващото мнозинство в комисията. Според него ще има бъдещи кризи с промените, които се предлагат за създаването на мегаагенция по вписванията.

Отговорът на БСП не закъсня. Борислав Гуцанов настоя да се отложи приемането на законопроекта за следващата седмица и след като се реши какво ще се прави с Агенцията по геодезия, картография и кадастър и дали ще премине в мегаагенцията, тогава да се гласува. Той е убеден, че законопроектът има добри намерения, но не може да приеме факта, че всяка една организация има мотиви за Агенцията по геодезия, картография и кадастър. Народните представители удовлетвориха процедурното предложение на Гуцанов.

Председателят на регионалната комисия и депутат от "Продължаваме промяната" Настимир Ананиев заяви, че между двете четения ще се реши дали Агенцията по геодезия, картография и кадастър ще мине в Държавната агенция по вписванията.

Законопроектът за Държавната агенция по вписвания (ДАВ) урежда създаването на Държавна агенция по вписванията като орган към Министерски съвет, който избира неин председател. Той трябва да е юрист с най-малко 5 години стаж. Мандатът му ще е 5 години и ще има право на най-много два. ДАВ следва да отговаря за развитието на Търговски регистър, БУЛСТАТ, Имотния регистър, Централния регистър на особените залози и на имуществените отношения на съпрузите, както и за гражданската регистрация, системата на ГРАО, както и други регистри и информационни системи.

С приемането на законопроекта Държавната агенция по вписванията ще бъде обособена като самостоятелна структура. Със законопроекта се цели да се подобри имиджа на държавната администрация. Промяната е единствено и само структура, като не се засягат правомощията и структурите на реформираните звена.

Новата мегаагенция ще събере в едно Агенцията по вписванията (сега към Министерството на правосъдието), Агенцията по геодезия, картография и кадастър (сега към Министерството на регионалното развитие и благоустройството), Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (сега към МРРБ) и Централния регистър на особените залози (сега към МП).

Друга основна разлика спрямо внесеното преди месеци със закона за бюджета е, че не се предлагат промени в статута на съдиите по вписванията. Както е известно, първоначалното предложение беше фигурата на съдията по вписванията да престане да съществува, а функциите му да се поемат от длъжностни лица по вписванията. Както съдиите по вписванията, така и представители на правната наука реагираха остро срещу подобна промяна.