От парламентарната трибуна на 43-тото Народното събрание се чуха цитати от речи на Тодор Живков.

Народните представители се помъчиха отново да закрият Комисията по досиетата. Предложението е на БСП, като сходна идея има и независимият депутат Велизар Енчев.

Покаянието на лицемерите е също лицемерие, намеси се Методи Андреев от ГЕРБ. Според него левицата страдала от раздвоение на личността. Той представи исторически факти от Народна Република България за вливането на страната ни в СССР. Имало идея за сливане на ДС в КГБ.

Както Андреев прочете реч на „другаря Тодор Живков” - ДС е филиал на КГБ.

Това показвало, че службите ни не били независими, заяви Андреев, който от парламентарната трибуна припомни и какви са критериите за агенти във военното разузнаване - човекът да е с определен социален произход и да е с подходяща идейна ориентация. Трябвало да е и с нужната партийна принадлежност и да е обхванат от марксистко-ленинските идеи.

Агентите на ДС знаели, че не служат на страната, а на друга държава, по мнението на гербера. Кои са доносниците, попита той.

Да бъдат безкомпромисни към предложенията на левицата и да бъдем демократи, призова още Андреев и настоя, че зависимостите трябва да бъдат прекъснати.

Депутатът от БСП Иван Иванов се вдъхнови от казаното от Методи Андреев и подчерта, че от 27 години в пленарна зала не са се чували речи на Тодор Живков.

Според червения Таско Ерменков комисията по досиетата трябва да се закрие, за да не се злоупотребява с информацията и да не вадят„странички” избирателно. Депутатът се притесни за здравословното състояние на дебата и настоя в зала да присъства експерт от ВМА.

Очаквано предложенията на опозицията не минаха на гласуване.

Бяха приети предложенията на самия Методи Андреев, с които се разширяват категориите на проверявани лица кандидатстващи за заемане на публични длъжности. Предлаганите промени ще включват изискването за проверки на районни кметове, заместник кметове, председатели на публичната администрация и съдебни заседатели.