Комисията по здравеопазване в парламента, прие промени в Закона за здравното осигуряване на второ четене, с което страната ни ще поеме безвъзмездно здравните осигуровки на бежанците, които имат временна закрила у нас. Промяната ще важи за всички бежанци, не само за идващите от Украйна, като им дава право от временна закрила на хуманитарен статут в рамките на една година. Законопроектът е на "Продължаваме промяната" и гласи, че средствата ще се отпуснат с акт на Министерски съвет. С приетите промени се предвижда бежанците освен на Спешна помощ, както е сега, да имат право и на медицинска помощ в доболничната система, като парите ще идват от допълнителните средства в НЗОК.

Спор сред депутатите предизвика финансирането. От Министерство на финансите се аргументираха, че за финансирането има три варианта - икономии от европейски средства, ЕК също договаря възможности за финансиране, трето - чрез държавния бюджет МС има допълнителни разходи за първостепенни разпоредители, именно за оказване на хуманитарна помощ на живеещи в Украйна.

Глас "против" даде Елена Гунчева от "Възраждане", която смята, че цената ще се плати от българските граждани, които "изнемогват". Тя поиска също разлика и между самите бежанци - да се подкрепят само бедните, а тези "със скъпите джипове" - не.

Председателят на Комисията Антон Тонев отговори, че има промяна да се обсъди законопроектът публично, второ - всички украинци ще са с равни права с българите, няма да имат допълнителни привилегии, времето ще е за 6-9 месеца, за което трудно ще се подобри здравният статус на българските граждани.

Украински туроператори причиняват опашките на границата, според МС

Украински туроператори причиняват опашките на границата, според МС

Обещавали на бежанците настаняване в запълнени хотели

Проф. Асен Балтов от ГЕРБ изказа два мотив а - средствата да се вземат от фонд, а не да се променя законът или да се изчака ЕК, която обещала, ако има над 1% бежанци у нас - тя да отпусне средства, за което имало 3.7 млрд. евро.

От ДПС Хасан Адемов не е съгласен за финансирането, а Георги Михайлов от БСП каза, че бюджетът ще реши, парите от ЕК не са пристигнали, а ситуацията не може да се планира.

Васил Пандов, съветник в Министерство на здравеопазването, обясни, че в момента бежанците - и диабетици, и онкоболни и с каквито и да е заболявания, нямат право на никакво здравно подпомагане.