Депутатите приеха на две четения Закона за платежните услуги и платежните системи. С него се въвеждат мерки по прилагането на влезлия в сила Регламент (ЕС) 2021/168 на Европейския парламент и на Съвета от 10 февруари 2021 г. за изменение на Регламент (ЕС) 2016/1011 по отношение на изключването на някои спот валутни бенчмаркове от трети държави и замяната на някои бенчмаркове, чието изготвяне е в процес на прекратяване и за изменение на Регламент (ЕС) № 648/2012.

Една от основните промени в т.нар. Регламент за бенчмарковете е въвеждането на възможността за нормативно установена замяна на бенчмарк, приложима единствено за договори за финансови инструменти, които не съдържат алтернативни разпоредби или подходящи алтернативни разпоредби. Определянето на БНБ като компетентен орган, който да извършва оценката, засягаща евентуалната непригодност на предвидена с алтернативна разпоредба замяна на използван бенчмарк с друг по отношение на бенчмарковете за лихвени проценти, ще осигури правна сигурност, тъй като ще е налице конкретна институция, към която страните по договор за кредит да се обърнат при необходимост.

Кристалина Георгиева: Финансовите лидери трябва да са готови за инфлационни шокове

Кристалина Георгиева: Финансовите лидери трябва да са готови за инфлационни шокове

Централните банки става все по-трудно да намалят инфлацията, без да причиняват рецесии

Попълват се празноти в нормативната уредба, свързани с регламентацията на реда и условията за преобразуване на платежна институция и дружество за електронни пари. Това ще окаже положителен ефект върху развитието на бизнес отношенията в сектора на платежните услуги, като ще доведе до подобряване на качеството на предоставяните услуги, включително чрез осигуряване на финансов ресурс с оглед въвеждането на устойчиви бизнес модели.

Урежда се и сетълментът на нареждания на преводи в левове на базата на SEPA схемата за кредитни преводи на Европейския платежен съвет. Законопроектът урежда начина на извършване на сетълмента на тези нареждания за превод по аналогия на сетълмента на незабавните плащания. По този начин ще се ускори изпълнението на клиентските плащания в левове, като времето, необходимо за завършване на превода и получаване на средствата по сметка на получателя, ще се сведе до по-малко от час.