Депутатите се скараха за дефицита в удължаването на бюджета за догодина. Бившият финансов министър и настоящ съпредседател на "Продължаваме промяната" Асен Василев не знае какви големи дефицити в бюджета сънуват народните представители. Докато е бил финансов министър е нямало големи дефицити.

Според него обаче не социалните разходи ще са причина за дефицита, който се планира в бюджета.

Той изтъкна, че събирането на данъци не е реформа, а е нормално действие в нормална държава. Сега се връщаме във времената, в които не се събират данъци, раздават се на определени фирми, а социалните разходи отново влизат във фризера, коментира още Асен Василев.

Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев отговори на Василев и заяви, че рядко сънува, но ако сънува не са кошмари. Инфлацията ви изяде увеличението на доходите и сега хората живеят по-бедно отколкото преди. 1 млн. души живеят под линия на бедност, посочи Добрев и призова бившият финансов министър да си мери приказките.

Асен Василев му отговори и се похвали, че правителството на Кирил Петков намали дълга с 2 млрд. лв. Вие връщате през задната врата чрез съдействието на служебния кабинет постната пица в бюджета, обърна се Василев към депутатите от ГЕРБ.

От БСП също взеха думата. Георги Свиленски се възмути от проведените дебати за удължаването на бюджета към настоящия момент. Дефицитът не е от социални разходи, а от капиталовите разходки. Кой говори вярното - министърът на финансите казва, че дефицитът в бюджета ще е 3%, а служебният премиер - 6.6%, запита Свиленски? Той призова председателстващият Народното събрание Никола Минчев да предложи да се разгледа Кодексът на труда и да се увеличи минималната работна заплата на 850 лв., а след това отново да се дебатира по бюджета.

Без минимална работна заплата 850 лв. за 2023 г. окончателно

Без минимална работна заплата 850 лв. за 2023 г. окончателно

Народното събрание ще работи докато се приемат бюджетите

В крайна сметка народните представители отхвърлиха предложението на депутата от БСП.

Искрен Митев от ПП настоя да бъде поканен в пленарна зала в парламента и президентът Румен Радев. Според него главният виновник да няма истински бюджета за догодина е именно държавният глава.