"Изтребителите на раздора" и днес разгорещиха страстите в последното заседание на временната комисия, която трябваше да проучи процедурата за избор на нов тип боен самолет за авиацията.

Временната комисия за изтребителите не предлага рестарт на проекта за покупка на нов изтребител, стана ясно от обобщението на председателя Емил Христов от ГЕРБ. Процедурата можело да се продължи от определен етап. Най-важното е да се осигури равнопоставеност на всички участници, смята той.

Председателят на временната комисия обстойно представи констатациите в доклада, които News.bg още вчера публикува.

Сагата за изтребителите започва отначало

Сагата за изтребителите започва отначало

Временната парламентарна комисия за изтребителя предлага на Министерство на отбраната да промени проекта за инвестиционен разход

От БСП скочиха, че се е провел трибунал срещу президента и призоваха от мнозинството направо да запишат в края на доклада и вида на новия тип боен самолет, който ще купуваме.

Джейхан Ибрямов от ДПС подчерта, че проектът от начална стойност 750 млн. лв. е скочил на 1,5 милиарда лева при управлението на Николай Ненчев в МО. Ибрямов обърна внимание още, че докладът е изчерпателен, но също така депутатите във временната комисия не са изслушали нито един експерт, а само политически лица.

Тази констатация се хареса на червения Жельо Бойчев. От трибунал за президента тази комисия се превърна в трибунал на Ненчев, според него.

В крайна сметка с 13 гласа "за" срещу 6 "против" докладът беше приет от комисията.

Припомняме, настоящото Народно събрание сформира временна парламентарна комисия по настояване на ГЕРБ, която да разследва процедурата по избор на нова машина, въпреки че от БСП недоумяваха защо се прави това.

Председателят на комисията Христов парира като неуместна намесата на президентството по казуса още на първото заседание.