Десет месеца без заплата са медиците в туберколозна болница и в единствената микробиологична лаборатория във Варненска област за диагностика на туберколоза - "СБАЛПФЗ - Варна" ЕООД (бившия Тубдиспансер във Варна). Това се казва в отворено писмо до жителите на Варна.

В момента задълженията за заплати са 516 000 лв. с включени осигуровки и още 135 000 лв други задължения, от които 65 000 лв за електроенергия. Тези задължения са трупани в продължение на десет месеца. Това се дължи на порочната практика на местната власт да прехвърлят задължения от една година за следващата. Въпреки това бюджетът на Община Варна за тази година е рекорден - около 648 млн.лв.

Медици от "Пирогов" излязоха на протест

Медици от "Пирогов" излязоха на протест

Те настояват да им бъде обяснено защо е сменено ръководството на болница

"Поставени сме на ръба на своето лично физическо оцеляване. Това е и причината единственият пулмолог, работещ в момента в лечебното заведение - д-р Русева и две от медицинските сестри само след броени часове да напуснем своите работни места. Това ще доведе до саморазпускане на поликлиниката, тъй като няма да има кой да се грижи за пациентите", пишат от болницата.

Те се обръщат към варненци като към последна надежда за подкрепа в борбата за съществуването на единствената туберколозна болница и на единствената микробиологична лаборатория във Варненска област за диагностика на туберколоза - "СБАЛПФЗ - Варна" ЕООД /бившия Тубдиспансер във Варна/. Принципал на болницата е Община Варна. Сагата с ненавременното финансиране от страна на местната власт продължава вече 7 - 8 години.

Протестираха медици и от УМБАЛ "Александровска"

Протестираха медици и от УМБАЛ "Александровска"

Те са недоволни от отпадането на допълнителните 1000 лв.

Медиците и персоналът са убедени, че решението на ОС-Варна, да не бъдат отпускани никакви средства на "СБАЛПФЗ - Варна" ЕООД /бившия Тубдиспансер/ до този момент за 2022 г е политическо.

Те са сигнализирали до Министерство на здравеопазването, до Омбудсмана на Република България и всички други отговорни институции. Здравният министър Асена Сербезова е изпратила официално искане до Община Варна да изпълни своите задължения като принципал. Освен това беше увеличена и субсидията от страна на държавата, но тя не е достатъчна за покриване на нуждите на болницата, припомнят те.

За нас няма друго обяснение и причина за ликвидирането на болницата от страна на общинската власт, освен политически мотив.

Молбата на медиците е всички жители на Варненска област да заявят своята позиция, относно ликвидирането на "СБАЛПФЗ-Варна" ЕООД, /бивш Тубдиспансер във Варна/, писмено на официалните имейли на Община Варна и на председателя на ОС Тодор Балабанов - adm_obsluzhvane@varna.bg и tbalabanov@varna.bg.

Те искат да им бъдат изплатени дължимите заплати. Настояват от местната власт да им предложат сигурна перспектива за бъдещето развитие на "СБАЛПФЗ-Варна" ЕООД (бивш Тубдиспансер във Варна), а не за неговото принудително закриване.