България очаква официално писмо от Брюксел, заяви земеделският министър Десислава Танева пред БНТ. Повод за думите й е обявената вчера от Еврокомисията позиция, че мерките за по-силно присъствие на български храни в търговските вериги (част, от които са собственост на чужди компании - б.р.), са нарушение на европейското законодателство

ЕК иска отговори за задължението търговските вериги да продават местно производство
Обновена

ЕК иска отговори за задължението търговските вериги да продават местно производство

Спират процедурата заради предоставянето на честоти за наземна цифрова телевизия (DTT)

След като получим официално писмо от Брюксел, ще отговорим, че Постановление на МС 70/2020 г. за основните храни във веригите не съдържа каквито и да било дискриминационни условия спрямо която и да е категория на храни в обекта, категорична е Танева.

По думите й България има много добра комуникация с ЕК. Тя благодари на всички европейски служби.

Квоти няма, има само принцип за възможност на достъп на местните производители, категорична е Танева.

Сега има процедура само за млечните храни и условията касаят само традиционно български артикули, тоест става въпрос за национална регулация. Ние не ограничаваме която и да е стока, от който и да е производител, ние предлагаме единствено възможност, заяви Десислава Танева.

Тя повтори, че няма квоти, няма ограничение, а текстът, с който се препоръчва на търговските вериги да имат и храни местно производство, е твърде общ.

По темата за намаляване на ДДС върху основните храни, министърът заяви, че България е под средното ниво на субсидиите, а за земеделския сектор е важно да има силен бюджет, силна приходна част. Интересът на земеделския сектор е страната да има силна икономическа част, поясни Танева.

За проблема с набирането на земеделските работници за новата реколта Танева припомни, че този проблем винаги е присъствал. "За настоящата кампания сме приели абсолютно всички мерки в трудовото законодателство, които могат да улеснят достъпа до трудов ресурс, а именно хората, които са съкратени, безработни да могат да участват в прибирането на реколтата", каза Танева.

Трайно безработните да могат също да работят за прибиране на реколтата в земеделието, поясни тя.

Земеделският министър призна, че изкупните цени на розовия цвят са наистина по-ниски. По думите й след оценка за спада на цената на розовия цвят и след прибирането на реколтата, производителите ще бъдат компенсирани. Компенсацията ще бъде след края на ограничителните мерки срещу разпространението на вируса COVID-19 по стойността на загубата.

Текат проверки за масовия мор на пчели в някои райони заради употребата на пестициди от земеделците. Предстои публично представяне на резултатите от проверките.