Реформаторите доказват честност към избирателите с детектор на лъжата.

Идеята на инициативата е да улови гражданската енергия и духа на протестите, който вече една година зарежда гражданското общество, да провокира, да се събудим за един от големите проблеми в българската политика, а именно липсата на доверие към политиците.

Това заяви пред News.bg Антони Тренчев, кандидат-депутат от 24 МИР в листата на РБ.

Всички хора, по думите му, се чувстват систематично лъгани и крадени от политиците.

Пред полиграфа опитните политици трябва да отговорят на въпроса: „Изкарали ли са пари от политиката отвъд регламентираните им доходи".

Тези кандидати, които за пръв път влизат в политиката ще трябва да дадат честен отговор на въпроса дали са участвали в някакъв вид корупционна схема с държавни служители.

Идеята на това е да се отсеят хората, които са чисти, те да останат в политиката и това да е ясно пред обществото и по някакъв начин това да действа като превенция да не се повтарят грешките от миналото, подчерта Антони Тренчев.

Според него тази инициатива е начален тласък за възстановяване на доверието. Иначе връщането на вярата на избирателите в политиците, по думите му, е дълъг процес, който изисква реформа в редица сектори.

Според него избирателите най-вероятно са останали разочаровани от досегашните ни политици. Тренчев се надява да има останали честни политици. Идеята е да се отсеят и честните, и нечестните и те да бъдат изобличени като такива, подчерта кандидат-депутатът.

Планира се инициативата „детектор на лъжата" да е периодична, за да се знае дали депутатите са се изкушили от корупционните практики, влизайки в НС.

Детекторът на лъжата е монтиран в бус на Реформаторския блок пред храм-паметник Св. Александър Невски.

През целия ден кандидатите за депутати на реформаторите ще имат възможност да тестват своята честност. В началото на инициативата обаче нямаше особен интерес.