Омбудсманът Диана Ковачева е получила политическа подкрепа при избора й за съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

Това мнение изрази пред БНР доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право в СУ "Св. Климент Охридски".

"Два от случаите, в които България е осъждана, по повод на нарушаване на конвенцията е в случаи, в които Ковачева е била министър и е участвала във взимане на решение. Това е проблемът, може ли като министър на правосъдието, да съдействаш за наказание и уволнение на съдия и след това съдията да осъди държавата в Страсбург? Може ли като министър да поддържаш законопроект по отношение на гражданската конфискация и впоследствие да има редица дела срещу държавата? Това вече са въпроси, които е трябвало да й бъдат зададени на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, но по гласуването може да се види, че явно е имало политическа подкрепа и там", заяви доц. Киселова.

Диана Ковачева отрече да има политическо рамо в избора ѝ за съдия в ЕСПЧ

Диана Ковачева отрече да има политическо рамо в избора ѝ за съдия в ЕСПЧ

Тя посочи, че е сбъднала студентската си мечта

Тя коментира и избора на конституционни съдии и полагането на клетва в петък от Десислава Атанасова и Борислав Белазелков. Припомняме, че президентът Румен Радев не присъства на церемонията.

Идеята на тези клетви всъщност не е да са публични, а по-скоро, за да се постави формално началото на мандата, обясни доц. Киселова.

По думите й президентът даде два знака. Първо, като сезира КС по отношение на решението и другият знак е вече към обществото - дали по този начин НС трябва да прилага текста, който прие преди малко повече от месец.

Росен Плевнелиев: Радев наруши Конституцията пак

Росен Плевнелиев: Радев наруши Конституцията пак

Никакви предсрочни избори до изпълнението на голямата цел - Еврозоната