Хората трябва да знаят, че с действията си Румен Радев за пореден път наруши Конституцията. Той каза на Конституционния съд какво да прави - да не взема решение, да не се прави тази клетва, да се изчака и в същността си да се наруши Конституцията, тъй като законът повелява клетвата на избраните конституционни съдии да се проведе в срок до една седмица. Радев взриви независимостта на КС и съда като цяло. Това заяви Росен Плевнелиев, президент на България 2021-2017 г., в студиото на Нова телевизия.

Според него заявките на Радев са подтикване към нарушение на Закона за КС.

Вчера държавният глава Румен Радев не присъства на клетвата на новите конституционни съдии Десислава Атанасова и Борислав Белазелков, а преди това сезира КС заради избора им и призова да не се проведе церемонията по встъпването им в длъжност до произнасяне на висшия орган.

Несравнима обаче е ситуацията със случая от 2012 г., когато президентът Росен Плевнелиев напусна церемонията преди заклеването на съдия Венета Марковска , тъй като е била предшествана от публичен дебат, дебат в НС, доклад и на службите, и на прокуратурата, както и предупреждение от ЕК за извънреден доклад за върховенството на правото у нас, ако се окаже, че съдия със спорен интегритет може да бъде част от най-висшия съдебен орган.

Грешка и дори грешки има обаче и сега по веригата, според Плевнелиев, като посочи за пример решението на НС да се фиксира продължителността на мандата (9 години) на новите конституционни съдии. Според него това би следвало да е решение на самия Конституционен съд.

Адв. Петър Славов: Атанасова и Белазелков да изчакат решението на КС

Адв. Петър Славов: Атанасова и Белазелков да изчакат решението на КС

Изборът бе предрешен от лидерите на сглобката, смята юристът

Плевнелиев обаче защити решението за номиниране на Десислава Атанасова, като според него критиките за политическата й обвързаност "издишат", а липсата на юридически стаж се компенсира от дългата й практика като народен представител и председател на парламентарна група, през когото са минали всички закони и законодателни инициативи.

Действията и думите на президента Румен Радев, Плевнелиев оценява като "политическо заяждане", но изтъкна че се мълчи пък там, където се дължат отговори. Росен Плевнелиев визира "повишаването на напрежението" между председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски и Румен Радев и по-специално репликата на Пеевски за "кеша в президентството". Плевнелиев припомни факта, че вторият си мандат Радев дължи на негласната подкрепа на ДПС.

"Изключително важно е да знаем какво се случва в президентската институция. Знаем, че Румен Радев няма екип, обградил се е с някакви военни... Румен Радев дължи отговори и трябва да покаже на нацията, че е научил урока си. Той трябва да излезе и да обясни", настоя Росен Плевнелиев.

Делян Пеевски за Радев: Само гост на клетвата в КС, но наказание за България

Делян Пеевски за Радев: Само гост на клетвата в КС, но наказание за България

Председателят на ДПС не смята, че трябва да е разпитван

Той отклони коментар за самия Пеевски, макар и да намекна, че депутатът от ДПС също трябва да даде подробности и обяснения за думите си. Вътрешнополитически въпрос е това дали Делян Пеевски ще стане лидер на ДПС и той трябва да бъде оставен на самата партия, според Плевнелиев, който обаче е сигурен, че Движението ще плати политическа цена заради издигането на един човек, който е попаднал под ударите на Магнитски.

ДПС са част от правителството и те го подкрепят и то постига резултати. ДПС са в крайна сметка системна партия и играят позитивна роля, оцени крайния резултат на сглобката Плевнелиев.

Ако мислим за бъдещето и децата си, да не се изпуска и голямата цел - Еврозоната.

Плевнелиев бе категоричен: "Никакви предсрочни избори до изпълнението на тази голяма цел - Еврозоната". Затова и съветва политическите лидери - "да държат това правителство до заветната цел - Шенген и Еврозоната".

И по-добре, по думите му, това да се случи през 2025 г., отколкото през 2026 г., която така или иначе би било политически турбулентна, а покрай първите месеци в Еврозоната винаги има вълнения. Заедно с едни избори това би било опасност от възход и завръщане на националпопулистите в България, начело с Румен Радев. "А за да си президент, трябва да си и благороден, и мъдър", заяви Росен Плевенелиев и допълни: "А Радев не е такъв."

Сглобката е в сериозна некоалиционна връзка, отчете Борисов

Сглобката е в сериозна некоалиционна връзка, отчете Борисов

Лидерът на ГЕРБ бил длъжен да вярва на партньорите си от ПП-ДБ