Държавният глава Румен Радев сезира Конституционният съд срещу избора на нови съдии и призовава да не се пристъпва към клетва в момента, преди произнасянето на самия КС. Радев иска и изборът да бъде обявен за противоконституционен.

В мотивите си държавният глава посочва чл. 91б от Конституцията, приет преди един месец, който задължава Народното събрание да спазва принципите на откритост, прозрачност, публичност и обоснованост, за да гарантира тяхната независимост. Според държавния глава тези принципи са били нарушени при номинациите и избора на тези конституционни съдии.

Освен формалните обсъждания и процедури, които целят да легитимират предварителна договорка между управляващите политически сили, доказателство за това, че са престъпени нормите, е съзнателният опит на мнозинството от народните представители да заобиколят и решенията на КС за срока на мандата. Президентът припомня, че неспазването на решенията на Конституционния съд е нарушение на самата Конституция.

Подобен подход не може да бъде толериран и крие риск за авторитета на Конституционния съд. От изключителна важност за българската държавност е този авторитет да бъде защитен. Затова президентът Румен Радев призовава да не се пристъпва към клетвата на новоизбраните конституционни съдии преди самият Конституционен съд да се произнесе по съответствието на техния избор с конституционните процедури и изисквания.

14 адвокатски колегии с остра позиция срещу процедурата по избор на съдии в КС

14 адвокатски колегии с остра позиция срещу процедурата по избор на съдии в КС

Те дори настояват НС да ревизира решението си

Малко преди това 14 от 27-те адвокатски колегии разпространиха обща позиция, а гражданската инициатива "Правосъдие за всеки" обяви протест пред Партийния дом утре. Още преди да протече самото изслушване, а след това и гласуване в Народното събрание, от "Правосъдие за всеки" призоваха процедурата да бъде проведена отново. 

Припомняме, че за конституционни съдии от квотата на Народното събрание бяха номинирани трима души, като положителен вот получиха Десислава Атанасова от ГЕРБ, която беше и председател на ПГ на ГЕРБ, и съдия Борислав Белазелков, издигнат от ПП/ДБ. Кандидатът на "Възраждане" Цвета Рангелова не получи подкрепа и остава депутат.

Народното събрание близо две години не попълваше квотата си в Конституционния съд, което поставя под съмнение работата на самата институция. Изборът на съдии обаче бе поставен под съмнение още с номинирането на Десислава Атанасова за КС, като кандидатурата й срещна сериозен отпор сред гражданските и професионални организации, а и недоволство сред актива и на "Продължаваме промяната/Демократична България"

От БСП излязоха и с позиция, след като лидерът Корнелия Нинова призова президентът просто да не присъства на клетвата на новите съдии. Социалистите защитиха решението на президента Румен Радев да сезира КС във връзка с избора на новите съдии. Те посочиха, че решението му е правилно.

Сглобката сглоби Конституционния съд

Сглобката сглоби Конституционния съд

Дебатът за съдии за КС – ястреби, остриета и калинки