Новоизбраните конституционни съдии от парламентарната квота Десислава Атанасова и Борислав Белазелков следва да изчакат решението на Конституционния съд, който бе сезиран за неправомерност относно срока на мандата им от 9 години.

Това мнение изказа в ефира на bTV адв. Петър Славов от Висшия адвокатски съвет, който е и бивш депутат от "Синята коалиция" в 43-ото Народно събрание.

Именно несъобразяването с решението на КС, излязло дни преди решението на парламента - мандатът на новите съдии да бъде 7, а не 9 години, е първото основание за обжалване на процедурата, смята юристът.

И още: "Това е едната част, другата е това, което самите те записаха в промените на Конституцията в чл. 91Б, че конституционните съдии ще се избират с прозрачна процедура с ясни критерии и с публично обсъждане. Такава процедура нямаше, изборът беше предрешен от лидерите на сглобката", критичен бе към "некоалицията" Славов.

Румен Радев няма да чуе клетвата на Атанасова и Белазелков

Румен Радев няма да чуе клетвата на Атанасова и Белазелков

Думите не може да противоречат на действията, а церемониите да заменят принципите

Според политическият анализатор Георги Харизанов обаче изборът на новите конституционни съдии е бил напълно издържан. "Или обвиняваме парламента, че е закъснял, или го обвиняваме, че бърза. Тези две тези се бият", смята той.

"Няма да кажа, че е пазарлък, ще кажа, че е политически консенсус. Когато има политически консенсус, когато при приемането на конституцията си се клел да има консенсус и с гражданския, обществения сектор, със съсловните организации, а такъв нямаше... Просто се събраха лидерите на сглобката и взеха решение", аргументира се отново Петър Славов.

Ако КС не обяви избора на Белазелков и Атанасова за противоправен, то няма да има никакви пречки те да участват във всяко едно дело. Ако те обаче, смята юристът, участват в решения, които пряко ги касаят (например гласували са за даден закон в миналото - бел.ред.), то това ще доведе до "много тежки последствия".

За Нинова клетвата на новите съдии в КС е нелегитимна

За Нинова клетвата на новите съдии в КС е нелегитимна

Неприсъствието на президента може да се счита за неполагане на клетва