Червените са доволни, че президентът Румен Радев бойкотира клетвата на новите съдии в Конституционния съд и реално е послушал призива на лидера на БСП Корнелия Нинова. Това е едно добро решение, обяви Корнелия Нинова пред медиите в Партийния дом.

Промените в КС и изборът на конституционни съдии според нас бяха по начало сбъркани и противоконституционни, смята тя. Нинова има съмнения относно легитимността на клетвата на новите съдии. Съмнение идва най-малко от гласувания 9-годишен мандат за новите съдии, при положение, че КС се произнесе за 7-годишен мандат. Освен това отсъствието на Румен Радев може да означава, че процедурата трябва да започне отначало и даде за пример прецедента с клетвата на по време на Росен Плевнелиев.

Неприсъствието на президента може да се счита за неполагане на клетва, категорична бе тя.

По много теми обаче БСП остават на различни позиции с държавния глава. За коментарите за корупция в президентството, направени от депутата Делян Пеевски, Нинова призова да се изнесат доказателства. Мисля си, че господин Пеевски е добре информиран човек, сподели обаче лидерът на БСП и го призова да подаде сигнал в прокуратурата.

За срещата на Кирил Петков и Спас Русев, снимки от която се появиха вчера в медии, Нинова призова да излязат и да се обяснят.

Припомняме, че народните представители в колективния орган съдия Борислав Белазелков, издигнат от парламентарната група на ПП-ДБ и Десислава Атанасова, издигната от парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

За съдия Белазелков гласуваха 67 гласа "За" на ГЕРБ-СДС, 55 гласа "За" на ПП-ДБ и 32 гласа "За" на ДПС. Против гласуваха групите на "Възраждане" с 33 гласа, БСП - 21 гласа "против" и ИТН - 9 гласа "против". Независимият народен представител Радостин Василев не участва в гласуването.

За Десислава Атанасова да стане конституционен съдия гласуваха - 69 гласа "За" от ГЕРБ-СДС, 55 гласа и 1 глас "против" от ПП-ДБ и 35 гласа "За" от ДПС. Против гласуваха парламентарните групи на "Възраждане" с 33 гласа "против", БСП с 21 гласа "против" и ИТН с 10 гласа "против".

Атанасова и Белазелков наметнаха тогите на конституционни съдии

Атанасова и Белазелков наметнаха тогите на конституционни съдии

На официалната церемония не пресъства президентът Румен Радев