Мандатът на новите конституционни съдии, въз основа на решението на КС, трябва да е 7 години. Депутатите се опитаха да го изпреварят като гласуваха мандат от девет години. Това заяви пред БНТ преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова.

Според нея е станало видно, че народните представили бързат да попълнят състава на КС. По думите й това е породило негативни реакции. Тя подчерта, че няма пречка да има политизиране на КС, но зависи в каква доза.

Киселова подчерта, че начинът, по който се проведе процедурата по избора на конституционните съдии е в противоречие с принципите, в които се кълняха депутатите само до преди месец.

Тя заяви, че президентът има основания да атакува избора на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков. По думите й Конституционният съд няма срок да се произнесе по жалбата му. Конституционалистът поясни, че ако има произнасяне до петък, когато новите съдии трябва да положат клетва, то това ще е индикация за натиск над КС.

Според нея съществува и хипотезата при която Атанасова и Белазелков ще положат клетва, но няма да участват в разглеждането на жалбата на държавния глава. КС е в неизгодна ситуация. Като започнат съответните дела ще се види дали Атанасова служи на партийните интереси, каза още тя.

Румен Радев иска да се отложи клетвата на Атанасова и Белазелков

Румен Радев иска да се отложи клетвата на Атанасова и Белазелков

Сезира самия КС да разгледа дали изборът не е противоконституционен