"Българската армия е в постоянна бойна готовност. Засилили сме наблюдението и разузнаването в източната част на страната".

Това коментира министърът на отбраната Димитър Стоянов пред журналисти днес във връзка с обявената частична мобилизация в Русия.

Димитър Стоянов: Няма просперираща държава без модерна, подготвена и боеготова армия

Димитър Стоянов: Няма просперираща държава без модерна, подготвена и боеготова армия

Като приоритет служебният министър на отбраната посочи модернизацията на армията

Военният министър от служебния кабинет на Гълъб Донев изтъкна, че мобилизацията от руска страна носи риск за националната сигурност, но подчерта, че заплаха от пряко въвличане на България в конфликта засега няма.

"Както знаете, армията освен да изпълнява всекидневната си дейност, е и на границата. Тя е в Каравелово. Бяхме и на пожарите. Армията е там, където трябва да бъде", заяви министър Стоянов. 

Армията в Пловдивско показала, че държава има, но армията пази и границата

Армията в Пловдивско показала, че държава има, но армията пази и границата

Димитър Стоянов: Всички получени сигнали са отработени

По отношение на ситуацията на границата министърът на отбраната коментира още, че през последните дни няма засилване на мигрантския натиск.

"Това се получава, не само благодарение на засиленото присъствие на Българската армия. Разбира се и Гранична полиция е там, с тях работим съвместно по границата. Трябва да отбележим и усиленото присъствие на турската жандармерия, която оказва помощ за намаляване на натиска по нашата граница. Благодарение на тяхното съдействие натискът в момента не е чак толкова голям", допълни Димитър Стоянов.

Припомняме, от 12 часа днес, 23 септември, до 29 септември Бургас, Ямбол и Хасково са в частично бедствено положение заради мигрантите.