Военната техника няма как да я стоварим по въздуха в дадено село, след като тя не може да стигне до там по пътищата и обходите. По думите на служебният министър на отбраната Димитър Стоянов няма забавена реакция и на местата и откъдето са получили сигнали, са реагирали мигновено. "Още на 2 септември беше задействан модулът за преодоляване на наводнения от 61-ва Стрямска бригада. И той отиде веднага в Богдан и Каравелово. Не сме получили друг сигнал, не сме реагирали", уточни той.

Има държава и показахме това, заяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов, категоричен, че държавата е направила всичко възможно и по силите си.

Всички получени сигнали са отработени. По думите на Стоянов няма места, които да се недостъпни.

Според него разчистването, за да бъдат отворени най-важните артерии, ще отнеме седмици. Стоянов каза, че е изкарана цялата възможна техника, която се намира близо до карловските села.

Ние реагирахме по възможно най-добрия начин, отсече Димитър Стоянов.

Държавата ще осигури временни жилища на загубилите домовете си, обяви той и добави, че се надява впоследствие ще има и по-сериозна реакция.

Димитър Стоянов не пожела да коментира причините за наводненията, заявявайки, че това не е в неговите компетенции. Припомняме, че земеделският министър Явор Гечев разпореди проверка, след която вчера обяви, че в района на Карлово няма установена нерегламентирана сеч. Провежданите сечи са с ниска интензивност и запазване на постоянното горско покритие, с изключение на 16 дка окончателни сечи, където вече има млада гора с височина на подрастващите дървета 1 м. Голяма част от планираните сечи не са приключили, като всички са в съответствие с 10 годишен план, изготвен по изискванията на действащото горско и екологично законодателство. Те са съобразени и със съпътстващите ги екологични анализи.

"Има разследващи органи, които трябва да си свършат работата - да установят къде е причината и кой е довел до това състояние. Ако има виновен, да си понесе наказанието", посочи още Стоянов.

"Армията беше подценявана 30 години, но винаги са разчитали на армията. Време е да помислим и за Българската армия също", апелира военният министър и заяви, че все пак в момента армията оказва помощ и за опазване на границата.