Въвеждат частично бедствено положение в общините Свиленград и Тополовград заради мигрантския наплив. Това обяви областният управител на Хасково инж. Минко Ангелов, цитиран от БНР.

Бедственото положение се въвежда от днес, 23 септември 2022 г. от 12:00 ч. до 12:00 ч на 29 септември 2022 г. 

Мотивът за обявяване на частично бедствено положение в двете Хасковски общини е усложняваща се обстановка от засиления мигрантски натиск по българо-турската граница в пограничните райони

Заловиха 38 мигранти, плаващи с лодка край Каварна

Заловиха 38 мигранти, плаващи с лодка край Каварна

Чужденците са от Сирия и Афганистан

Целта е да се опази живота на всички, както и да няма значителни вреди на имуществото на населението и на икономиката на страната, както препятстване настъпването на значителни последици за околната среда, се казва в прессъобщение. 

Откриха 37 нелегални мигранти в товарен автомобил във Врачанско

Откриха 37 нелегални мигранти в товарен автомобил във Врачанско

Превозвал ги е млад мъж от Видин, хванати са и още трима каналджии

Малко по-късно по информация на Нова телевизия стана ясно, че подобна мярка - частично бедствено положение, се въвежда и в общини в Бургаско и в Ямболско.

Причината за бедственото положение е усложняващата се обстановка заради засиления мигрантски натиск по българо-турската граница и изключително лошото състояние на горските пътища в пограничните райони.

Според вицепремиера и вътрешен министър Иван Демерджиев, който извърши проверка на място, 50 процента от машините, участващи в борбата с нелегалния трафик постоянно са в ремонт, за който отиват много средства.

"За да можем да се справим с мигрантската вълна, която нараства ежедневно, трябва да имаме обезпечени условия за придвижване на нашата техника на терен. Това към момента това е невъзможно. До две седмици имаме готовност да започнем ремонта на тези пътища", заяви Демерджиев.

Друга мярка с нелегалният трафик по границата ще е съвместният патрул на служители на "Гранична полиция" и горските.

По думите на вътрешния министър проверката след инцидента в Бургас, при който загинаха двама полицаи все още не е приключила. Следващата седмица ще има размествания на служители по върховете на местните служби.

МВР прихванали канала с мигранти, заради който бяха прегазени двама полицаи в Бургас

МВР прихванали канала с мигранти, заради който бяха прегазени двама полицаи в Бургас

22 мигранти са открити в Средец

Според военния министър Димитър Стоянов в последните дни няма засилване на мигрантския натиск.

И по думите на председателя на Общинския съвет в Свиленград Георги Еленков не се вижда засилена миграционна вълна към страната ни в последните дни.