Затворих страницата на партийните симпатии при дипломатите, похвали се външният министър Кристиан Вигенин на едно от последните си събития на министерското кресло.

Той проведе ежегодна традиционна среща с българските дипломати в чужбина, пред които той се отчете за всички успехи и недовършени стъпки, които е предприело МВнР по време на своя мандат.

Вигенин изтъкна, че противно на някои твърдения, той изобщо не е бил в изолация, а е работил за икономизирането на външната политика, тъй като това е било приоритет на правителството.

Министърът добави, че за изминалата година и два месеца Външно министерство е обърнало тенденцията за свиване на дипломатическото ни присъствие в света.

Търсихме и осигурихме важен стратегически баланс в политиката и системно отстоявахме българските интереси и евроатлантическите ценности. Бяха запазени каналите за комуникация в Руската федерация и постигнахме динамика в отношението с Китай, Бразилия и Индия, отчете се Вигенин, като посочи САЩ за незаменим ключов партньор.

По думите му голямо препятствие за следващото правителство ще бъде справянето с икономическите санкции за Русия, които изглеждат неизбежни заради продължаващата криза в Украйна.

Според министъра той е работил с ясното съзнание да остави повече, отколкото е заварил, като по думите му, миналата година той е поел поста с дефицит от над 7 милиона лева, като министерството е влязло в 2013 г. почти без дефицит.

Моят наследник ще получи стабилна система, категоричен бе Вигенин, като се похвали с това, че е успял да създаде добра атмосфера, но честата смяна на правителства демотивирала администрацията.

За пореден път външният министър подчерта, че неговото ведомство подкрепя позицията за разширяване на Европейския съюз и е против вътрешни фрагментации.

Според него страната ни подкрепя и Скопие за членство в ЕС, но само, ако съседката ни изпълни всички условия, в които влиза и включване на договор за добросъседство между България и Македония. Общият климат между двете държави значително се подобри и подписването на този договор не е краят, а само една стъпка, заяви Вигенин.

Той очерта и друг важен приоритет за следващото правителство, а именно поемането на България на ротационното председателство на ЕС, което ще се случи през 2018 г. Той препоръча правителството, което ще се сформира наесен да създаде веднага подготвителен комитет, който да се оглавява от новия външен министър.