Сред участниците в конкурса за лого на председателството ни на Съвета на Европейския съюз през 2018 г. има българи, живеещи в САЩ, Германия и Франция, български студенти, професори и доценти. Участват също чуждестранни творци от Европа, Азия и Балканите. Това е показал анализ на прегледа на документите на участниците в конкурса, съобщават от Националния център по подготовката и провеждането на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 година.

Центърът е организатор на конкурса.

Предварителният преглед на документите е продължил два дни. Той е направен от трима членове на секретариата от националния център, като целта е била да се провери съответствието на документите с условията на конкурса.

170 кандидати са предложили лого за председателството ни на Съвета на ЕС

170 кандидати са предложили лого за председателството ни на Съвета на ЕС

10 000 лв. е наградата за победителя

Над 185 е броят на авторите. Част от проектите са в съавторство. Наборът от документи за някои от предложенията не е бил пълен и в момента тече тридневен срок за изпращане на нужните данни. Липсата на приложена автобиография е най-честият пропуск на кандидатите. Всички са уведомени с писма и трябва да представят исканата информация до понеделник следобед.

От центъра посочват, че много от творците са възпитаници на Националната художествена академия. Други са завършили завършили престижни университети като този в Лос Анджелис, Калифорния (The University of California, Los Angeles (UCLA), висши учебни заведения в Милано - Италия, Берлин - Германия, Мадрид - Испания и други.

Сред чуждестранните кандидати има дизайнери с реализирани проекти във Виетнам, Уганда, САЩ и други.

Секретариатът от Националния център отворя само плика с документите на участниците, тъй като регламентът на конкурса предвижда анонимност при разглеждането на предадените проекти.

Журито, което ще избира победителя, ще отвори втория плик, който е с логото и без никакви отличителни знаци от кого е то.

Работата на журито ще започне във вторник. Победителят ще получи награда от 10 000 лв. Кой е той ще стане ясно в края на месеца.