До 10 дни или още другата седмица ще бъде готов проектът за промени в Конституцията на коалицията "Продължаваме промяната/Демократична България". Това обяви в кулоарите на парламента съпредседателят на ПП Кирил Петков. Минути преди изказването му БСП обявиха, че заради липса на конкретика от страна на ПП/ДБ няма да приемат поканата да участват в предварителните разговори за промени във върховния закон.

"Проектът, който в момента се завършва, ще бъде готов до 10 дни, всъщност следващата седмица ще бъде напълно готов. (...) Радвам се, че отправихме тази покана към БСП, защото за нас конституционната промяна трябва да събере възможно най-голямо мнозинство. Когато започнем разговорите по конкретните текстове, пак ще ги поканим, за да гарантираме възможно най-голяма обществена подкрепа", каза Петков.

Освен социалистите, ПП/ДБ ще поканят на разговор и останалите партии в парламента - "Възраждане" и ИТН. "Решихме, че ще поканим на разговори и ИТН, и "Възраждане". Всички партии. Просто вярваме, че когато става дума за Конституцията, всички партии трябва да бъдат част от този процес", отговори на въпрос на News.bg той.

В момента се обсъжда дали да бъде премахната изцяло фигурата на главния прокурор, каквато бе първоначалната идея, или да бъдат орязани правомощията му, защото иначе би било нужно Велико народно събрание. Желанието на ПП е главен прокурор да няма, докато във вчерашния ден Христо Иванов обяви, че се върви по-скоро към орязване на права.

"В момента се обследва изцяло премахването на главния прокурор и се следи с конституционалистите или огромно орязване", обясни процеса на анализ народният представител.

Петков коментира и наложеното вето от страна на президента Радев на приетите наскоро по предложение на "Възраждане" и подкрепени от ГЕРБ и ДПС промени в Закона за съдебната власт, които отделиха следствието от прокуратурата.

Кирил Петков не отговори с "да" или "не" дали е съгласен с акта на президента, макар и от ПП/ДБ да са на сходна позиция, но посочи - ще призоват такива промени да не се правят бързо, а след внимателна дискусия.

Промените в Конституцията с Пеевски като деактивиране на бомба

Промените в Конституцията с Пеевски като деактивиране на бомба

С исканията на имунитети Гешев се надбягвал с времето