Между 750 и 800 секции за гласуване на предстоящите на 14 ноември избори за президент и народни представители ще бъдат разкрити в чужбина, поне по предварителни прогнози. Това съобщи на въпрос на News.bg говорителят и заместник-председател на Централната избирателна комисия Цветозар Томов.

Към момента от чужбина има постъпили едва 11 177 заявления за гласуване. Най-много от тях са отново в Турция - 4273, следва Великобритания с 1341, 1276 от тях идват от Германия, около 1000 от Испания и т.н. По силата на промените в Избория кодекс, въведени от 45-я парламент, ЦИК е задължена да отвори изборна секция на всяко място, откъдето са постъпили над 100 гласа на които и да е избори в последните 5 години.

"За първи път ще бъдат разкрити толкова много секции по чл.14, т.3 на Изборния кодекс", каза Цветозар Томов. По силата на този законов член следва да бъде разкрита секция например в село до Солун - Никити, където на изборите на 11 юли са гласували над 1400 избиратели. Логиката казва, че за разлика от летния сезон броят на гласувалите ще бъде значително по-малък, но все пак законът повелява секция там да бъде открита.

ЦИК дава до 8,6 млн. лв. за допълнителни машини за гласуване

ЦИК дава до 8,6 млн. лв. за допълнителни машини за гласуване

Комисията обяви новата обществена поръчка за 1600 устройства и 2000 флаш памети

Въпреки че Германия е страната с една от най-големите български диаспори в чужбина и откъдето има голям брой постъпили заявления за гласуване, там ще бъдат открити едва 40 секции. Причината - ограничения в немското законодателство, непозволяващи повече. Сходен брой секции ще има и в Съединените щати.

От 2 дни на интернет страницата на ЦИК гражданите могат и да проверяват дали имената им фигурират в подписки на партии и коалиции за регистрация за изборите. Ако това е станало факт без тяхно знание, от ЦИК призовават да се подава сигнал до Комисията по защита на личните данни. Освен това до 30 октомври може да се подават онлайн и заявления за гласуване по настоящ адрес.

123,8 млн. лв. струват изборите през ноември месец

123,8 млн. лв. струват изборите през ноември месец

Отделно са парите за още машини за гласуване, както и за видеонаблюдение, ако се реши