Европейски експерти идват у нас, за да анализират работата на прокуратурата и да ни дадат препоръки за по-ефективната й работа.

Това стана ясно от коментара на министъра на правосъдието Екатерина Захариева в Народното събрание, където тя присъства на обсъждането на вота на недоверие към кабинета „Борисов 2”.

Стана ясно още, че лично премиерът Борисов е поскал евроекспертизата.

„Става въпрос за анализ за вътрешната организация”, посочи министър Захариева. Експертите са от специалната европейска служба, създадена от миналата година, която дава експертна помощ на всички държави членки на ЕС, където се правят важни структурни реформи.

Службата е оказвала досега помощ на Гърция и Кипър, както и на други държави. Ние търсим съдействие в сферата на наказателната политика и по-скоро за усъвършенстване на Наказателния кодекс .

Министър Захариева се надява най-късно до началото на април експертите да дойдат в България. Командировъчните им ще се поемат от ЕК.

По думите й тяхното идване не е само заради критиките в доклада на ЕК.

Отдавна имало подобна идея за Европейски анализ и помощ в сферата на наказателната политика и работата на прокуратурата.