До ден–два ще се реши въпросът с началника на отбраната. Това стана от лаконичния коментар на военния министър Николай Ненчев след заседанието на ресорната парламентарна комисия.

Припомняме, последните интриги около Военното ведомство са за поста на началник на отбраната. Сегашният шеф на отбраната вицеадмирал Румен Николов трябва да напусне поста, след като военният министър отказа да го предложи за още една звезда и така да удължи кариерата му с още няколко години.

Румен Николов бе назначен по предложение на правителството на Пламен Орешарски през 2014 година и се очакваше малко след това да бъде повишен в длъжност адмирал, като така да изкара целия си четиригодишен мандат.

Министър Ненчев обаче не го харесва за този пост. По закон началникът на отбраната се назначава от президента по предложение на правителството.

Преди време Николай Ненчев информира, че съгласувателната процедура вече е в ход и се търси консенсус около новия началник на отбраната.

Николай Ненчев е сърдит заради сравнението на социалистите с кучето Лайка и не пожела да отговори на въпрос дали то му е харесало, както се хареса на премиера Бойко Борисов.

"Не коментирам". Този кратък отговор даде военният министър на въпроса на медиите. "Не бих искал да коментирам подобни неща", недоволен бе Николай Ненчев.

Припомняме, премиерът специално поздрави социалистите за умелата им шега, че „Министри се използват в ролята на кучето Лайка да изпробват летателни средства” по повод полета на Ненчев с МиГ-29 с нов полски двигател.