До края на годината България трябва да има на дежурство 3 медицински хеликоптера. Има закъснение в производството на втория хеликоптер - трябва да пристигне в края на месец октомври, началото на ноември. Задължително до края на годината по график третият хеликоптер трябва да дойде декември.

Това обеща във вторник служебният министър на транспорта Георги Гвоздейков в предаването "Референдум" по БНТ.

Той коментира и други теми около спасяването на бедстващи хора и превозването им. 

По думите му, не трябва да се спекулира с трагичния инцидент в Стара планина.

Позиционират вторият медицински хеликоптер край Сливен

Позиционират вторият медицински хеликоптер край Сливен

Планираният радиус на действие на машината е 170 км

"В авиацията има стриктни правила, които трябва да бъдат спазвани - безопасността е на първо място, което означава, че всяко летателно средство има програма за техническо обслужване. Когато направи необходимия брой летателни часове задължително трябва да премине през техническо обслужване, за да получи разрешение за по-нататъшни полети. Хеликоптерът е достигнал първите 150 часа, било е в този момент, няма как хеликоптерът да лети без да бъде извършено това техническо обслужване. От днес от 16 часа отново е в експлоатация и е на дежурство", допълни Георги Гвоздейков.

Припомням, че по-рано през юли Гвоздейков заяви, че вторият медицински хеликоптер ще бъде позициониран във временна оперативна база на летище Бършен край Сливен. 

Той даде старт на ремонтните дейности на базата заедно с кмета на града на стоте воеводи Стефан Радев, съобщават от МТС. Гвоздейков посочи, че планираният радиус на действие на машината е 170 км. По думите му през ноември двата хеликоптера ще покриват около 90% от страната.

Първият ни медицински хеликоптер ще може да спасява и от планините

Първият ни медицински хеликоптер ще може да спасява и от планините

Хеликоптерът разполага с цялото медицинско оборудване от най-висок клас

13-годишното момче, оцеляло след инцидент с мълния в Стара планина, при който загинаха двама души, е в добро общо състояние. То бе прието в университетската болница "Свети Георги" в Пловдив.  Направени са му множество прегледи и изследвания.

Момчето не е засегнато от мълнията. Младежът е контактен, но много уплашен. Заради изживения шок, с него работи психолог. Детето ще остане няколко дни в болницата под наблюдение.

Мълния удари мъж и дете в района на връх Купена в Стара планина. По-късно стана ясно, че баща и дъщеря - на 47 и на 10 години - са починали. Екипаж от Военновъздушните сили с хеликоптер "Кугър" се включи към спасителната операция.