Вторият медицински хеликоптер ще бъде позициониран във временна оперативна база на летище Бършен край Сливен. Това заяви служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков.

Той даде старт на ремонтните дейности на базата заедно с кмета на града на стоте воеводи Стефан Радев, съобщават от МТС. Гвоздейков посочи, че планираният радиус на действие на машината е 170 км. По думите му през ноември двата хеликоптера ще покриват около 90% от страната.

Министърът отбеляза, че базата на летище Бършен трябва да бъде ремонтирана и оборудвана с работни помещения, за да се създадат условия за обслужване и опериране на втория хеликоптер. Гвоздейков изтъкна, че дейностите по ремонта и сертифицирането на вертолетното летище ще приключат преди пристигането на въздушната линейка.

Той уточни, че тази база ще се използва временно до построяването на постоянна оперативна база, която ще се намира в близост. По думите му след изграждането на постоянната база има възможност тази да бъде използвана от "България Хели Мед Сървиз" за обучение и подготовка на пилоти. Гвоздейко допълни, че се строи болничното вертолетно летище в Сливен, като е предвидено такова да има също в Бургас и Ямбол.

"Добрите практики в европейски държави като Австрия и Германия показват, че оперативните бази за HEMS са изградени на малки летища, използвани от авиация с общо предназначение (General Aviation), каквото е летище Бършен. Неговото географско разположение дава възможност хеликоптерът да е позициониран в център, така че да е на еднакво разстояние от градовете за оказване на спешна медицинска помощ по въздух", каза още Гвоздейков.

Вторият медицински хеликоптер няма да пристигне в срок

Вторият медицински хеликоптер няма да пристигне в срок

Причината е закъснение в производствения процес