ГЕРБ не поставят условия за преговори с другите партии за съставяне на кабинет, но няма и да се съгласят с всичко. Това заяви в предаването "На фокус" по "Нова телевизия" бившият енергиен министър Делян Добрев.

"Бях против да се водят разговори с "Продължаваме Промяната" (ПП), дори и през медиатори, защото не виждам с какво те могат да помогнат за доброто управление на държавата. Те управляваха държавата по ужасен начин и това може да се докаже със статистически данни. По тяхно време се сключиха най-големите корупционни сделки - и в газа, и в горивата. Тезата на Борисов и на партията е, че е прекалено важно да има кабинет, тъй като предстои тежка зима", обясни Добрев.

"Преговорите не могат да се водят конструктивно от партийни лица, затова трябва да има въпросните медиатори - Соломон Паси и Росен Плевнелиев, които не са скарани с никого. Те могат да помогнат да се изгладят конфликтите между нас и ПП, и ДБ", каза Добрев.

Според Никола Минчев ГЕРБ имат достатъчно гласове за съставяне на кабинет

Според Никола Минчев ГЕРБ имат достатъчно гласове за съставяне на кабинет

Ако вторият мандат стигне до ПП, ще направят усилия за кабинет

Той обясни, че за да има кабинет, той трябва да е с участието или на ГЕРБ, или на ДПС, или на "Възраждане". "Възраждане" е изключено от всички партии. Остават ГЕРБ и ДПС.

"Кабинет без ГЕРБ или ДПС не може математически, каза Добрев. Ако нашият мандат е неуспешен, и бъде връчен мандатът на втория или третия, то този втори или трети трябва да избере или ГЕРБ, или ДПС, за да имат 121 депутати. Заявките им отсега, че няма да е нито ГЕРБ, нито ДПС, означава, че те заедно с "Възраждане" правят коалиция за нови избори. Тези партии работят в посока да има нови избори. В политиката няма ли разговори - няма и политика", коментира Добрев.

Добрев обясни, че ГЕРБ ще работи за довършването на магистрала "Хемус" и за връщането на контрола на държавата на "Капитан Андреево". Позицията на партията е "за" членството на Украйна в НАТО, стана ясно още от думите на Добрев.

БСП е против износ на оръжие за Украйна, няма да е в кабинет с ГЕРБ, ДПС и "Възраждане"

БСП е против износ на оръжие за Украйна, няма да е в кабинет с ГЕРБ, ДПС и "Възраждане"

Кирил Добрев не иска промяна, иска реванш, заяви Нинова

Припомняме, че по-рано днес, Никола Минчев заяви, че вижда гласовете за ГЕРБ, ако вторият мандат стигне до ПП, ще направят усилия за кабинет. Добре е да има правителство и парламент, защото обстановката в държавата е сложна и e нужно всички институции да функционират нормално.

Това заяви бившият председател на 47-то Народно събрание от "Продължаваме промяната" в предаването "На фокус" по Нова телевизия.

"ПП никога не се е страхувала да управлява страната, но този път бившите управляващи не са първа политическа сила. Първата е на ход, прехвърли Минчев топката в полето на ГЕРБ за съставяне на кабинет. Сега, когато ГЕРБ-СДС са първи със същия брой депутати, тяхна е отговорността да направят редовно правителство. Всичко зависи от тях", отбеляза Минчев.

БСП няма да подкрепи правителство с мандат на ГЕРБ, ДПС и "Възраждане". Те да си направят правителство, първа сила са, те свалиха предишния кабинет, каза соцлидерът Корнелия Нинова.