Земеделието е деликатна сфера в политиката на ЕС и мисля, че мониторингът трябва да бъде дори задължително условие.

Това заяви лидерът на ДПС Ахмед Доган, цитиран от БТА.
Той участва в заседанието на Централния съвет на движението, който се очаква да подкрепи днес кандидатурата на Георги Първанов за втори президентски мандат.

В следващите 2-3 и дори 4 години ще имаме много сериозна работа в областта на селското стопанство, преработващата промишленост тепърва трябва да се развива, все още сме далеч от европейските норми, посочи Доган.

Попитан какви мерки ще предприеме, за да не бъдат намалени европейските субсидии за селското стопанство, доколкото ДПС управлява този сектор, Доган каза, че ще се направи необходимото, а реално какво ще се получи, е друга тема.

На въпрос как ДПС приема условията за присъединяването на България към ЕС, лидерът на движението каза, че ги приема положително и определи членството като много голям успех за страната.

От гледна точка на очакванията вече започнахме да се доближаваме до европейските стандарти по отношение на ръста на развитие, на данъчната политика, на увеличаване на стандарта на живот на българския гражданин, допълни Доган.

Попитан не е ли време за по-радикални мерки като промени в правителството, след като критиките, които имаше в доклада през май се запазват, Ахмед Доган каза, че трудно може да става въпрос за по-радикални мерки.

Трябва да има условия, предпоставки, финансови инструменти и ясна стратегия за радикални мерки, посочи той.
По думите му, налице е единствено ясна стратегия по отношение на европейската интеграция, но липсва необходимото финансиране. По- радикалните мерки с молби и молитви не стават, коментира Доган.

На въпрос кога най-рано може да се говори за промени в кабинета, Доган каза, че такъв въпрос не съществува и изобщо не е поставян.