Лидерът на ДПС Ахмед Доган изпраща писмо до премиера Бойко Борисов, министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, зам.-вътрешния министър Веселин Вучков, председателя на мисията на ОССЕ Вадим Жданович и комисаря по правосъдие в ЕК Вивиан Рединг, с което ДПС настоява незабавно да бъде изготвен механизъм за служебна корекция на избирателните списъци.

В писмото се казва, че хиляди български граждани, които напълно отговарят на критерия за уседналост, са лишени от конституционното си право да гласуват на изборите като са заличени от избирателните списъци без основание. Това е нарушение и на Изборния кодекс.

По време на пресконференция Лютви Местан прочете писмото, в което се казва, че от МВР и ГРАО се оправдават с грешки в софтуера и административни проблеми. От ДПС настояват грешката незабавно да бъде поправена от отговорниците, без да бъдат обвинявани общините.

Местан изтъкна, че има общини и дори областни центрове, в които решаващи за местните избори са дори 20-30 гласа. „Проблемът е грамаден, защото има общини, в които вотът се решава с 20-30 гласа разлика. Дори в областния център Шумен, няколко десетки гласа решиха вота на предишните местни избори", припомни Местан.

Според него възниква въпросът дали грешката е била допусната преднамерено или е с технически характер. По думите му, много по-опасно е, ако е преднамерено, на принципа: „Щом няма да гласуват за нас, защо да гласуват?".

Множество сигнали са подадени към ДПС от граждани, които изцяло покриват изискванията за уседналост, но липсват в избирателните списъци. Според Местан, става въпрос най-вече за жители на „смесените" райони. По думите му има такива, които в продължение на 5 години не са напускали страната, а ги няма в списъците.

Зам.-председателят на ДПС Лютви Местан допълни, че след телевизионен репортаж на БиТиВи, това право е било възстановено на едно лице - Елка Радева, но по думите му този казус не е единичен.

Лютви Местан даде пример с Община Девин, в която избирател е посочил и двата адреса, а го няма в списъците, като същевременно е и кандидат за общински съветник. Той предупреди, че само в Община Мездра в забранителен списък са попаднали над 10 души. „Вече има решения на ЦИК, с които се нарушава правото на гражданите както да гласуват, така и да бъдат избирани", каза още зам.-председателят на ДПС.