Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество, подписан между България и Република Северна Македония (РСМ) през 2017 г., е като писмо до Дядо Коледа, които пишат децата за мир и любов. Това мнение изрази пред БНТ проф. Светлозар Елдъров от Института за балканистика при БАН.

Той изтъкна, че две научни академии (българската и македонската) са в острието на конфликта и Договорът за добросъседство и приятелство е несъстоятелен. Македонският въпрос е направен от политиците, а не от историците. Македонският въпрос трябвало да бъде решен с политически средства, посочи проф. Елдъров.

Македонските българи: Отношенията между РСМ и България минават на нов етап

Македонските българи: Отношенията между РСМ и България минават на нов етап

Управляващите в България са готови да разберат

По думите му трябва да се обърне много голямо внимание на българската общност в РСМ. Акцентът трябва да се пренесе на политическото поле, а правата на българите да бъдат признати в македонската конституция, настоя проф. Елдъров.

Той посочи, че историческата наука е голяма сила, тя може да се използва за разрешаването на историческите проблеми, но не за политически цели и решения. Когато РСМ влезе в ЕС с нерешените проблеми, ще консумираме едно голямо не само политическо, но и научно поражение, категоричен бе Елдъров.

Според него е време да се потърси политическа отговорност на политиците и държавниците за шансовете, които сме пропилели в споровете с РСМ.

Радев: България е "за" равноправието на македонските българи
Обновена

Радев: България е "за" равноправието на македонските българи

Президентът зове за прекратяване на дебългаризацията в РСМ