От организациите на македонските българи изразиха задоволство от лидерското ниво на служебното правителство и на българските политическите партии.

На пресконференция в БТА Петар Колев, председател на ПП Граждански демократичен съюз (ГДС) обясни, че по време на срещата на македонските българи с изпълнителната власт са обсъдили ясни и конкретни тематики, посочили се проблемите, свързани с тяхната компетентност. Македонските българи се уверили, че изпълнителната власт у нас е подготвена да работи по-активно с българската общност в Р Северна Македония (РСМ). 

Хърватски представители подкрепиха позицията ни за Северна Македония

Хърватски представители подкрепиха позицията ни за Северна Македония

ЕС да не приема държави, излъчващи послания на омраза…

"За нас това е лъч надежда, че отношенията няма да бъдат на тази плоскост между официална София и официално Скопие", доволен е Колев, като изтъкна, че за македонските българи срещата с президента Румен Радев била историческа, важна и ключова.

На срещите с партиите македонските българи говорили за конкретни проблеми свързани с образованието, гражданството, културна и просветна дейност, като всички партии в България застанали зад техните искания, поясни Петар Колев.

Списък с българските военни гробища в РС Македония да получат и в ЕС, искат от БГ платформа

Списък с българските военни гробища в РС Македония да получат и в ЕС, искат от БГ платформа

Властите в Скопие се опитват да размият отговорността за военното гробище в гара Дреново

По думите му всички партии предложили комуникацията с македонските българи да стане по-редовна, като получили покана след изборите отново да бъдат гости в Народното събрание в съответните парламентарни комисии. Това е ясен сигнал, че отношенията между РСМ и България минават на нов етап, категоричен бе Колев.

"Една грешна политическа стъпка или грешно политическо решение би могло да доведе до ситуация, в която след 10 години да не се говори за българи в Македония", изтъкна Петар Колев.

Петар Колев посочи, че македонските българи поискали няколко простички неща от партиите и изпълнителната власт да отстояват - македонските българи да бъдат равни в РСМ, подкрепа в техните позиции за това, че трябва да бъде изчистена историческата истина и да се изкорени проблемът с езика на омразата. "Това, което вие четете по медиите е наше ежедневие. Така живеем ние и нашите деца", каза Колев, като очаква всичко в македонските учебници да бъде коригирано със задна дата.

Илхан Кючюк очаква скоро решение на спора със Северна Македония

Илхан Кючюк очаква скоро решение на спора със Северна Македония

От ДПС изтъкнаха ролята си за Западните Балкани в ЕС

Българите в РСМ сме онази част от гражданите на тази страна, която най-силно иска европейската интеграция на държавата, подчерта Колев. Той се надява, че този път, този национален интерес на РСМ няма да се реализира за сметка на българския национален интерес.

Колев е удовлетворен от това, което е чул от българския политически елит и се надява, че поетите ангажименти ще бъдат спазвани. След изборите, които предстоят в България, ние ще посетим отново София, ще търсим и ще осъществим срещи с новия парламент, новото правителство, ако има такова, президентската институция и се надявам, че позициите ще бъдат запазени, подчерта той.

Петар Колев иска две неща от българската политика - една силна дипломатическа офанзива, с която по един достоен начин да се защитават интересите на македонските българи и ясна политика към българската общност в РСМ. В България има общо-политически консенсус, който показва, че има желание за разрешаване на проблемите, каза още Колев.

"Първата стратегическа грешка, която РСМ прави е, че не зачита македонските българи. Много по-лесно ще бъде, ако се опитат да ни решат проблемите, отколкото да продължават традициите на едно минало тоталитарно време, унищожаване на културно-историческото наследство. Македония ще спечели, ако българското общество бъде интегрирано. То ще стане обединено, по-силно и убедително", изтъкна Петар Колев.

Той се надява, че от това посещение нататък започва нова ера в двустранните отношения между България и РСМ.

Проф. Димитров: Нищо значително не постигнахме на 13-ата българо-македонската комисия

Проф. Димитров: Нищо значително не постигнахме на 13-ата българо-македонската комисия

Македонските учени не отварят дума дори за съвместното честване на Гоце Делчев

Владимир Перев, председател на Сдружение "Коридор 8" е възхитен от приема, сърдечността и разбираемостта от партиите и обществените институции в страната. Той очаква контакти на българските политически партии и българските институции с македонските политически партии и институции за разрешаване на македонския проблем. Перев е разочарован от работата на смесената историческа комисия, която е обхваната от интереси на македонската държава, дерижирана от старото историческо минало на РСМ. Той се надява, че отношенията между РСМ и България ще бъдат разрешение със засилено влияние между българските и македонските политици.

Перев очаква облекчения за българското гражданство на македонците, по-силно влияние на неправителствените организации на България и засилено влияние на македонските медии за спазването на историческата истина в България. Жалко е да се каже, че нямаме нито една телевизия, а само един портал, посочи той, като очаква още по-голям интерес на медиите в България за ситуацията в Македония. Македонските българи се нуждаят от финансови проекти и подкрепа за децата в РСМ.

Проф. Димитров песимист за работата на българо-македонската комисия
Обновена

Проф. Димитров песимист за работата на българо-македонската комисия

Той призна, че трудно с работи с колегите им