ЕС няма да е пълноценен, ако не се присъединят Западните Балкани към него. Това няма да стане с клишета, политически лозунги, а с политическа воля и платформа на страните от региона и ЕС. Това коментира съпредседателят на АЛДЕ и евродепутат от ДПС Илхан Кючюк на пресконференция, посветена на Западните Балкани и членството в ЕС - преглед и очаквания.

Планът има за цел да подготви страните от Западните Балкани - всичко минава през добросъседските отношения. Да не гледаме само към миналото, днешният разговор е как изглежда ЕС през погледа в отношенията със Северна Македония и напрежението с Косово, добави Кючюк.

Интеграцията е труден процес, в момента виждам възможност до края на годината да потърсим разговора, който свърза поколенията и идеите ни и ни прави част от голямо цяло и това ще е успех за региона - България, Северна Македония и целия ЕС, само тогава Европа може да има хоризонта и визията, смята той.

България може много, има опита, има уникалния и етнически модел, не трябва да бъде използван в тежката предизборна обстановка, а да се разширява и надгражда. Страната има капацитет, човешки потенциал, опитът на предприсъединителните преговори от последните години в ЕС. Това е важно, можем да го предадем на Западните Балкани, съветва Кючюк. Отношенията ни са лоши заради надигналия се национализъм, ние нямаме нужда от фалшиви новини, информираност, от това да знаем какво прави съседката ни, затова е важен един институционален разговор с млади хора, заключи евродепутатът.

Радев: Загуба на време е РСМ да чака смяна на българското правителство
Обновена

Радев: Загуба на време е РСМ да чака смяна на българското правителство

Казваме "да" на Скопие за членство в ЕС само при твърди гаранции

Той включи във видеопосланието Иловер Вархей, комисаря по разширяването на ЕС. В кратка реч той посочи, че стабилността е важна с членството на Западните Балкани, тъй като ЕС не е единен без тях. Очаква се да се присъедини и Северна Македония. Не остана без коментар пандемията от коронавирус и средствата, разпределени за страните-членки, като комисарят даде пример с това да се даряват ваксини на по-бедните страни. Други акценти в речта на Вархей бяха и пренасянето на електроенерегия, храни, икономически план, солиден пакет за 2021 и да се спазят ангажиментите Западните Балкани да се присъединят.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ присъства на конференцията.

Целта на политиката за разширяването на ЕС е да обедини европейските държави в общ политически и икономически проект, те водят ЕС и това е геостратегическа инвестиция за стабилна силна и обединена Европа, основана на общи ценности и предлагаща демократично управление и спазване на правата на хората.

Целта била залегнала още при учредяването на ДПС - чрез членство на България в НАТО и ЕС.

Мицотакис: Гърция не подкрепя България за ветото срещу РСМ, интеграцията да се ускори

Мицотакис: Гърция не подкрепя България за ветото срещу РСМ, интеграцията да се ускори

За да се предотврати превръщането на Западните Балкани в огнище на нови проблеми

Страната в началото на 90-те, заедно с комунистическите държави, стоеше като черното петно на Европа, но чрез промени, усилия и реформи, успяхме да се присъединим към НАТО и ЕС по време на участието на ДПС в управлението на страната, посочи Карадайъ. Той изтъкна специалната роля на почетния председател на ДПС Ахмед Доган в тази роля.

И сега, и в началото това са ценности на ДПС. Голяма част от днешните избиратели са засегнати от репресивната комунистическа машина на България, носят следите тихо, още тогава пред ДПС стоеше въпросът за решаване на проблемите, с правата и свободите на българските граждани, каза лидерът на партията и отново посочи, че "Доган успял в мирно изграждане на демокрацията и не на реваншизма, в преход от тоталитаризъм към демокрация - в обща кауза за европейско развитие, изразяваща се в членство в ЕС и НАТО". Именно Доган чертаел тези планове от трибуната на НС - "пътят на България към Европа да минава през Босфора".

ЕС недвусмислено подкрепя еврочленството на Западните Балкани, но и 2030-а остава мираж

ЕС недвусмислено подкрепя еврочленството на Западните Балкани, но и 2030-а остава мираж

Членството на шестте страни ще е някога в бъдещето

От ДПС сме убедени, че ДПС избра вярната посока и може да е пример на държавите от Балканите, посочи Мустафа Карадайъ.

На присъединяването на Западните Балкани обаче пречили корупцията, икономическата ситуация, изтичането на мозъци и намаляващото доверие в правовата държава. Занапред ДПС ще работят за пълноправно членство на всички държави в ЕС, въпреки че има спорни въпроси между България Северна Македония, които Карадайъ очаква да се решат в най-скоро време, за да се присъединят Западните Балкани към ЕС.