Депутатите кръстосаха шпаги за проекта на решение за избор на подуправители на Българската народна банка (БНБ). Припомняме, че за подуправители на БНБ се спрягат Андрей Гюров от "Продължаваме промяната" и Петър Чобанов от ДПС. Вносител е Комисията по бюджет и финанси.

В крайна сметка след проведени над 1-часови дебати, депутатите приеха процедурните правила за избор на подуправители на БНБ. Народните представители гласуваха със 145 гласа "За", 66 гласа "против" и без "въздържали се".

В контекста на дебатите очаквано повече изказване направиха от парламентарните групи на "Възраждане" и на "Има такъв народ" (ИТН) с остри престрелки към първите две партии в 49-то Народно събрание. Цончо Ганев от "Възраждане" видя поредната фаза на договорката между ГЕРБ-СДС, ПП/ДБ и ДПС за регулаторите. Изборът на подуправители на БНБ е съвсем естествен завършек на цялото нещо, което се случи в БНБ, посочи той и добави, че не е нужно коалицията да продължава така твърдо да отрича, че има нещо общо с ДПС. ДПС участват в управлението, включително и в избора на правителството, даде пример Цончо Ганев.

Регулаторите ще отидат в големите коалиционни партньори, каквито са ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, изтъкна Ганев, който видя договорките между новото мнозинство в стаята на кабинета на Делян Пеевски.

Слави Трифонов изобличава договорка между ГЕРБ, ПП и ДПС за новия шеф на БНБ

Слави Трифонов изобличава договорка между ГЕРБ, ПП и ДПС за новия шеф на БНБ

На поста щял да остане Димитър Радев, а подуправители щели да са Андрей Гюров и Петър Чобанов

Адвокат Петър Петров от "Възраждане" пък каза, че трябва да бъдат приети процедурните правила за избор на подуправители на БНБ, за да лъсне коалицията между ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, която да разпредели порциите от баницата в регулаторите.

Станислав Балабанов от "Има такъв народ" (ИТН), заяви, че се съмнява в кандидатурите за подуправители на БНБ - Андрей Гюров и Петър Чобанов от ДПС и дали пленарна зала да ги подкрепи. В правилата за избор на подуправители на БНБ трябва да се издигнат и кандидатурата на Даниел Лорер и неговата съпруга, за да имат работа на много висок пост, заяде се Балабанов.

Председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов заяви, че сглобката в парламента и в управлението е страшен цирк. Крайно време е цялата държава да се занимава с Даниел Лорер и жена му, за да им се търсят високи постове. Това е много добра идея, подкрепи Йорданов колегата си Балабанов.

"Възраждане" недоволни, че нямат шефове на комисии

"Възраждане" недоволни, че нямат шефове на комисии

Както и заради това, че помагаме на "престъпния режим" в Киев