Вицепремиерът Калина Константинова се извини от трибуната на парламента на украинските бежанци, които са се почувствали засегнати от думите й. Тя дойде в парламента по искане на ГЕРБ, които искаха да чуят защо е променена програмата за релокация. Депутатите от опозицията издигнаха плакати с надпис: "Оставка".

Няма опит, от който да се поучим, изтъкна тя. Заместник-председателят на НС Мирослав Иванов им направи забележка. Герберите оставиха плакатите на банките. По нейни думе стотици хора били мобилизирани в релокацията на бежанците. Подвеждаща била информацията колко украинци имат намерение да останат у нас. Когато става въпрос за човешки съдби, решенията са тежки, изтъкна Константинова и допълни, че към всеки отделен случай е подхождано индивидуално.

Във всяка европейска страна бежанците са настанявани в буферни центрове, стана ясно от изслушването й. Под 500 души са в буферните центрове и около 3000 са в бази. Над 4000 украинци са започнали работа. Над 300 деца вече ходят на училище.

12,5 милиона лева помощ за заетост има за украинските бежанци. Отделно държавата заделя ресурс и за неправителствения сектор, който е на терен. Средства има и за изхранване на украинските бежанци. Всички пари за бягащите от война не са изхарчени.

Междувременно Христо Петров, по-известен като Ицо Хазарта, си направи селфи на фона на герберите.

Впоследствие Десислава Атанасова излезе и се оплака, че депутат от ПП показал неприличен жест към опозицията. Герберите щели да представят снимков материал. Стана ясно, че показаният среден пръст в пленарната зала е Ицо Хазарта.

Самият народен представител от "Продължаваме промяната" Петров-Хазарта бе лаконичен по темата.

"Опитвам се да бъда на нивото на старите ми колеги от ГЕРБ", отсече в кулоарите депутатът, отказвайки по-нататъшен коментар пред журналистите.

Деница Сачева: ГЕРБ иска оставката на Калина Константинова

Деница Сачева: ГЕРБ иска оставката на Калина Константинова

Мотивът е, че тя не се справя с ефективното управление, за което отговоря

Калина Константинова обясни, че още в началото на войната ръководството на ДАБ е сменено, тъй като не е успяло да заеме водещата роля в процеса. Базата в Елхово ще бъде закрита, а като буферен център ще се използва само базата в Сарафово.

Десислава Атанасова отново излезе на трибуната и поиска санкция за Христо Петров. "Това ли е вашата представа за елита на нацията?", попита народният представител от ГЕРБ. Тя припомни, че през вчерашния ден сме били свидетели на бой, а днес - в деня на жертвите за свободата - на срамен жест.

Превръщаме пленарната зала в цирк, каза председателстващият заседанието Мирослав Иванов.

Христо Петров излезе на трибуната и се извини на тези, които са се почувствали засегнати от средния му пръст. Той подчерта, че времето на НС било ценно. А за тези, към които беше насочен този жест -това е най-малкото, което трябва да ви се покаже, обърна се Хазарта към ГЕРБ. Забележка бе наложеното му наказание.

Десислава Атанасова се възмути и поиска депутатът от ПП да бъде санкциониран с порицание.

Г-н Петров изобщо не знае защо е тук, в музиката той е полезен, тук е безполезен, коментира и Тома Биков. Наказанията ще се наложат от избирателите, подчерта той. Явно изслушването приключи, каза социалистът Драгомир Стойнев. Според него явно от тук нататък парламентът ще да се занимава с поведението на Хазарта и затова поиска прекратяване на заседанието.

От "Възраждане" пък припомниха, че преди месец предложили в НС да се влиза след тест за наркотици. Според тях имало опасност парламентът да се превърне в нещо средно между изтрезвително и комуна.