Негативният доклад на Европол за България е много тежка оценка за дейността на българските служби в борбата с организираната престъпност и може да се окаже пречка за приемане на  страната в шенгенското пространство..

Това заяви през БНР Атанас Атанасов от ДСБ,

Той допълни, че Цветан Цветанов, съвместявайки поста вътрешен министър и председател на предизборния щаб на ГЕРБ е допринесъл за негативните констатации в доклада.

"Защото човекът, който трябва да се бори с организираната престъпност, да отговаря за събирането на парите в касата на управляваща партия за избори, е нон сенс.
Това е лошото в цялата тази история, защото от около една година се наблюдава, в МВР специално, потискане и липса на каквито и да е резултати за разбиване на големи престъпни групи." - коментира Атанасов.

Той подчерта, че СРС-скандалът от началото на годината също е изиграл своята роля за неблагоприятните оценки в доклада.

Междувременно Михаил Миков от БСП заяви, че социалистите ще поискат изслушване на вътрешния министър Цветан Цветанов по повод негативните констатации на "Европол". Депутатът призова управляващите от ГЕРБ да не бягат от дебатите след констатациите от доклада.

"Оценките са твърде тежки, особено на фона на бодряческите изказвания за успехите в борбата с организираната престъпност, на PR-a, който постоянно тече от медиите за вътрешна консумация.
Така че сериозната дискусия и действия предстоят. Иначе България ще има сериозни препятствия, виждаме вече и пред членството в Шенген и въобще оценката й като партньор, който може да осигури пространство на свобода и сигурност като част от европейското пространство." - посочи Миков.

Според доклада на Европол, влизането на България в Шенгенското пространство може да пренасочи имигрантите от Арабския свят към страната ни и да позволи на престъпни групи от бившия Съветски съюз да разширят влиянието си в Евросъюза. Освен това България е назована като транзитна зона за доставки на кокаин и като база за производство на фалшиви евробанкноти.