Докладът на специализирана международна компания за фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ) може и да не е достатъчен за наказване на виновните.
Това съмнение изрази пред журналисти в парламента съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев.

Припомняме, че от вчера докладът на "Аликс партнърс" вече е в Народното събрание и депутатите могат да се запознаят с написаното в него.

Самият Кънев посочи, че не го е прочел още и дори попита: "Изглеждам ли ви на човек, който е прочел 500 страници?". Задачата да се запознае с изводите за фалита на КТБ в РБ се е паднала на депутата Гроздан Караджов.

"Притеснявам се обаче дали този доклад съдържа достатъчно материали за прокуратурата", призна Кънев.

Той напомни, че докладът има две цели - гражданско производство за връщане на парите и наказателни производства за наказване на виновните. "За втората цел обаче май не върши работа", разкри "реформаторът".

Призив към съдиите и прокурорите да се захванат вече с виновните за фалита на КТБ отправи депутатът от "БСП Лява България" Румен Гечев. "Кой е взел парите от банката се знае още преди две години. Съдебната система обаче не прави нищо по въпроса", посочи социалистът.

Той напомни обаче, че в доклада не се казва кои е виновен за фалита на банката и кой не е. "Това е мониторингов доклад, който е анализирал счетоводни баланси на фирмата. Не е тяхна работа да сочат с пръст кой е виновен, това е работа на прокуратурата", заяви Гечев.