Домът във Варна е санкциониран от Агенцията за качество на социалните услуги. Това стана ясно по време на заседанието на социалната комисия от думите на министър Георги Гьоков. Санкция е наложена от 3000 лева и 4500 лева за друго административно нарушение. Двете глоби са изпратени в НАП за принудително събиране, тъй като не са изплатени.

В дома във Варна са настанявани хора с различни заболявания и нужди, което е нарушение на закона. Въпреки липсата на лиценз домът продължава да функционира, стана ясно от доклада на социалния министър. Сезирани са прокуратурата, ВАП, ВКП, Окръжна прокуратура във Варна и Пловдив, както и други институции. Според Гьоков прокуратурата не трябва да се сезира само от институциите, а дори само от една медийна публикация.

Проверяват организацията на работа в старческия дом, в който загинаха 4 души при пожар

Проверяват организацията на работа в старческия дом, в който загинаха 4 души при пожар

Извършват се и експертизи в разследването по случая

Той призова институциите да си свършат работата. Специалният министър призова депутатите да съдействат, за да се намери трайно решение на подобни проблеми. Ние не бягаме от проблема, категоричен бе министър Георги Гьоков.

Този дом никога не е имал лиценз, подчерта той. Хората в него не са настанявани от никоя социална служба, стана ясно още от думите му. Според него в закона ясно са описани стандартите за социални услуги. Гьоков е категоричен, че социалните служители са си свършили работата. Преди създаването на Агенцията за качество на социалните услуги режимът е бил регистрационен, а не лицензионен, както е сега.

Четирима загинаха при пожар в старчески дом край Варна

Четирима загинаха при пожар в старчески дом край Варна

Огънят е тръгнал от приземния етаж