Еврото е силна валута, защото почива на ясни правила и институции.

С такъв коментар се включи в дискусията за пътя на България към Еврозоната еврокомисарят за еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис по време на 13-та среща между правителството и бизнеса, която се провежда в столичен хотел.

"30-40 милиона европейци работят с еврото и спестяват с него. Това е наистина силна валута", допълни той, въпреки и че не отрече, че има нужда от реформи, за да може еврото да е стабилно в дълбочина. Банковият съюз е създаден, за да се осъществява надзор над големите банки и да се преодоляват кризите.

Домбровскис посочи, че Европейската централна банка (ЕЦБ) ще излезе до юли месец с резултати и трябва да се върви към взимане на решения. Еврокомисарят посочи, че сътрудничеството с българските институции е добро, но са необходими реформи в други сектори.

Няма смислена причина да не бързаме към еврото според Горанов

Няма смислена причина да не бързаме към еврото според Горанов

Няма причина членството да ни бъде отказано или за политически сътресения

Той предупреди, че трябва да се подготвим за икономическите шокове, които могат да настъпят. Необходими са инвестиции за малките и средни предприятия, трябва да се стимулира мястото на еврото в глобалната икономика, призова Добровскис.

"Ако искаме силно евро, трябва да бъдем силни у дома", предупреди той.

Не стига да се интересуваме само от Брюксел според Иван Кръстев

Не стига да се интересуваме само от Брюксел според Иван Кръстев

И двата сценария за евроизборите са проблемни, смята политологът

Еврото е много удобна за ползване валута и има над 340 милиона потребители, изтъка Добровскис. Той изтъкна и други позитиви за българската икономика при приемането на еврото - улеснява се счетоводството на фирмите, намаляват се разходите за обмен на валутите.

Добровскис изрази задоволство, че България твърдо е поела по пътя към еврото. Според него държавата ни отговаря на някои от критериите - финансиране и дългосрочни лихвени проценти.

Борисов: Еврото поставя банките ни под контрол

Борисов: Еврото поставя банките ни под контрол

С еврото няма как да се случи фалитът на КТБ от времето на БСП, обяснява той

Решението да влезем в еврозоната ще промени из основи бизнеса и ще приобщи България към клуба на най-успелите държави, смята съиздателят на "Капитал" Теодор Захов.

Той отчете, че днес се очаква да се обсъдят теми като какви са предизвикателствата, които ни очакват, решенията, които трябва да се взимат на различни нива и отговорността и дали пътят на еврото ще доведе до по-свободна медийна среда, по-нови и добри условия за бизнес.