Съществуването на вътрешен национален консенсус е от ключово значение на предстоящите избори. Това заяви Иван Кръстев - председател на Управителния съвет на Центъра за либерални стратегии.

Вече не е достатъчно да се интересуваме само от Брюксел, смята той. В голяма степен движението на пазара се определя от това какво става в политиката. В момента чуваме два различни сценария за предстоящите евроизбори и те са проблемни според експерта.

Европейските избори се провеждат на национално ниво - не се обсъжда и политиката на Съюза, а по-скоро вътрешната политика. За Източна Европа е характерна ниска избирателна активност. Заради това, че ЕС изглежда под натиск, заради протестната активност, Брекзит и други фактори избирателната активност се очаква да се покачи, смята Кръстев. Кръстев припомни прогнозата на френския президент Еманюел Макрон, който разчиташе, че евроизборите могат да се превърнат в сблъсък между проевропейските и антиевропейските партии.

Няма смислена причина да не бързаме към еврото според Горанов

Няма смислена причина да не бързаме към еврото според Горанов

Няма причина членството да ни бъде отказано или за политически сътресения

За разлика от 2017 година в момента няма голяма популистка партия, която да призовава за излизане от Съюза или от еврозоната. Това са избори, на които протестни партии се представят по-добре от традиционните. Според Иван Кръстев за разлика от всички предишни европейски парламенти, най-вероятно ЕНП и левицата в рамките на социалистите няма да имат мнозинство в ЕП. Ако сега той напомня силно немския парламент, сега ще започне да напомня унгарския. Някои от популистките партии ще имат силно представителство в парламента, но ще бъдат и важна част от европейската политика и биха имали блокираща квота, прогнозира той.