Няма икономическа и житейска логика да се очаква съществена промяна на ценовите равнища, след като България приеме еврото. Такива не са наблюдавани при последните пет присъединявания. Инфлацията би следвало да е минимална - около 0,4%.

Това заяви финансовият министър Владислав Горанов на 13-та годишна среща между бизнеса и правителството.

Горанов обясни, че е останал с впечатлението, че сме Непропорционално третирани, защото за пръв път се поставя въпроса, че трябва да бъде установено тясно сътрудничество с Банковия съюз. Нещо, което е прецедент.

Успяхме да влезем в закрития формат на еврогрупата с Дания. Получихме уверение, че при установяване на тясно сътрудничество с ЕЦБ имаме реален шанс да получим подкрепа по отношение присъединяването ни към мвханизма ERM - чакалнята на еврозоната.

България е уникална с това, че има фиксиран курс към еврото, отчете Горанов. Участието ни в ЕЦБ увеличава суверенитета на българската икономика, обратно на твърдението, че то е намалява с премахването на българския лев като национална валута.

Финансовият министър допълни, че търговските банки, които ще правят проверки по активите, са започнали процеса.

Борисов: Еврото поставя банките ни под контрол

Борисов: Еврото поставя банките ни под контрол

С еврото няма как да се случи фалитът на КТБ от времето на БСП, обяснява той

По думите му са необходими някои промени в законодателството, за да в синхронизират изискванията.

По отношение "пране на пари, подобряване на управлението на държавните предприятия - всичко, което е заложено като мерки, се изпълнява в срок", категоричен е финансовият министър.

Не стига да се интересуваме само от Брюксел според Иван Кръстев

Не стига да се интересуваме само от Брюксел според Иван Кръстев

И двата сценария за евроизборите са проблемни, смята политологът

Да получим уверение от ЕЦБ, че те са готови да установят тясно сътрудничество по отношение банковия надзор. Тогава ще имаме възможност след средата на тази година да подадем документи за членство в ERM. Горанов не вижда причина членството да ни бъде отказано, както и не вижда причина за политически сътресения.

Няма нито една смислена причина за държава с фиксиран валутен курс да не бърза да се включи в една от най-големите икономически структури, подчерта Владислав Горанов.

Нито една от мерките не е против българското общество, а ще доведе до по-добра перспектива пред икономиката. Опитът на всички присъединили се държави показва,че е добра основа за ускорено икономическо развитие, допълни финансовият министър.