Ромският лидер Цветелин Кънчев призова президента, председателя на парламента, премиера и главния прокурор на Република България да вземат необходимите мерки за спазване на конституционните права и свободи.     

Призивът беше отправен чрез отворено писмо до Георги Първанов, Георги Пирински, Сергей Станишев и Борис Велчев.   

Повод за обръщението на Цветелин Кънчев към държавния глава и към лидерите на трите власти е телефонно обаждане на зрител на телевизия „Скат" в предаването "Дискусионно студио". Зрителят е отправил заплахи срещу Кънчев за физическа разправа и дори убийство, при които според ромския лидер водещият не само не е осъдил това поведение, но го е насърчил с жестове и коментари.

В писмото лидерът на „Евророма" заявява, че при други обстоятелства не би предизвикал реакцията му, но след събитията в столичния квартал „Красна поляна" ескалацията на подобни настроения по думите му би могла да се превърне в трагедия за цялото общество.  

„Очевидно от действията ми като лидер на „Евророма" за недопускане на екскалация на напрежението и застрашаване на гражданския и социален мир в Република България се подразниха сериозно тези лица и организации, които съществуват единствено и само върху основата на конфликта." - пише Цветелин Кънчев.

„Мен не ме плаши призивът "Смърт на Цветелин Кънчев!". Ако моят живот е нужен за социалното благоденствие на родината, то аз с готовност бих го предоставил. Опасното е друго - призивите за постигане  на политическите цели чрез смърт на опонента поставят под съмнение достиженията на правовата държава и завоеванията на демокрацията в Република България, когато тя отстоява правото си на достойно място сред държавите от Обединена Европа." - продължава ромският лидер.

В заключение той заявява, че няма да се примири с подобни опити за дискредитиране на България, и настоява да бъде извършена проверка на изложените от него факти, както и да бъде приложен законът „с цялата му строгост".