Изборите са както предизвикателство, така и възможност. След 3 г. политическо безвремие е време България да има подготвено правителство с ясна подкрепа и ярки политически фигури, а не същества от сенките. Това заяви депутатът от ГЕРБ Томислав Дончев пред журналисти, след регистрацията на ГЕРБ-СДС в ЦИК за изборите на 9 юни.

Според Георг Георгиев няма как няколко човека да въртят на пръста си страната и институциите. Тома Биков пък посочи, че ГЕРБ-СДС предлага възможност българската политика и икономика да се върнат към нормалността. Няма как да сме нормална европейска държава, като прилагаме ненормални идеи с неадекватни средства, подчерта той.

Томислав Дончев отбеляза, че с кого ГЕРБ биха управлявали ще стане ясно след изборите и зависи от електоралната тежест, която ще имат партиите в следващото Народно събрание. Резултатите от изборите не зависят от някой министър или от технология, а от волята на хората, подчерта той.

Компромиса има граница. След като я преминеш се превръщаш ти самия в един голям компромис. Можем да правим компромис с политическото си его, но не и със самочувствието на партията и нашите избиратели, заяви той на въпрос дали отново ГЕРБ би направил компромис като този да даде властта на ПП-ДБ, които останаха втори на предходните парламентарни избори.

Според него аферата в Агенция "Митници" може да повлияе на евентуална коалиция с ПП-ДБ. Не искаме да работим с фигури със спорен интегритет, изтъкна Дончев.

Коалицията с ПП-ДБ беше единствената възможност за редовно правителство през изминалите 9 месеца. Проблемът бе, че конструкцията накрая стана невъзможна, каза още той.

Борисов открехна вратата към аритметична коалиция

Борисов открехна вратата към аритметична коалиция

Едновременно намеква за възможно съвместно управление с ПП-ДБ, но и изключва това